Přejít k hlavnímu obsahu

Reprezentační sezóna 2023. V jakých hrách bude letos bojovat český nároďák?

9. 2. 2023 | 19:50 Counter-Strike 2 Dota 2 Zajímavost
Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 a eFootball. To je trojice titulů, ve kterých budou čeští hráči v letošním roce oblékat národní dresy. Kromě nich samozřejmě dojde i na hráčky, jež se poperou o postup na ženské mistrovství světa v CS:GO. Vrchol celého roku se z Bali přesune do Evropy, patnáctý ročník IESF World Championship bude letos hostit Rumunsko.
Česká CS:GO reprezentace z minulé sezóny
Česká CS:GO reprezentace z minulé sezóny
Zdroj: Štěpán Mach (s povolením)

Česká asociace esportu se pro rok 2023 rozhodla, jak bývalo v minulých letech zvykem, své reprezentace přihlásit do čtyř turnajů. O postup na mistrovství světa budou letos usilovat mužské a ženské CS:GO týmy, Dota 2 výběr, jenž je historicky velmi úspěšný, a nejlepší čeští virtuální fotbalisté ve hře eFootball.

Celá sezóna začne národními kvalifikacemi, nebo složením sestavy v podání kapitána. Tím českým byl napříč všemi esporty zvolen Štěpán Mach, stejně jako v loňském roce. Jeho prvním velkým úkolem je již na začátku roku poskládat dva národní CS:GO týmy. U ženského bude mít k ruce známou analytičku a streamerku ;Miley. „Mám radost, že mají také tu možnost se ukázat na národní scéně. Budem se na zápasy těšit a věříme, že dokáží v těžké konkurenci profesionálních týmů také obstát,“ drží Mach palce dámské reprezentaci.

V eFootballu a Dotě 2 proběhnou otevřené kvalifikace, do nichž se na PLAYzone.cz bude moci zapojit naprosto každý. „Těšíme se i na výkony, co letos předvede Dota 2 scéna, a očekáváme skvělou spolupráci s kolegy z eRepre.cz na eFootball turnaji,“ říká manažer reprezentace. Detaily zveřejníme v následujících týdnech.

CS:GO sice domácí kvalifikace nečeká, mančafty se i přesto do akce pustí již v brzké fázi sezóny. Premiérové představení obstará březnový showmatch s okolními státy. Všechny nároďáky poté budou vyhlížet mistrovství Evropy, jehož detaily jsou zatím neznámé. „Loňská kvalifikace na ME byla velmi podařená a povedlo se nám porazit i úřadující mistry ze Severní Makedonie/BLUEJAYS. Budeme tak dělat vše proto, abychom na tuto formu navázali a slot v Rumunsku vybojovali,“ vzpomíná Štěpán Mach na poslední ročník.

Samotný světový šampionát se uskuteční v rumunských Jasech od 24. srpna do 4. září, velkou změnou je nutnost projít regionální kvalifikací. Už žádné asociací zajištěné sloty. „Letošní formát kvalifikací na MS dostál několika změnám. Pro nás to znamená, že s týmem budeme muset projít online části a invite není jistý. Změna je to správná a naprosto fér pro všechny týmy v IESF. Kdo chce hrát na MS, musí si to vybojovat,“ komentuje Mach.

Jako mediální partner české reprezentace vás o následujících krocích budeme náležitě informovat.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.