Přejít k hlavnímu obsahu

Další evropská kvalifikace začíná. O postup zabojují i čtyři Češi

10. 2. 2023 | 14:04 EA SPORTS FC 24 Preview
Druhá evropská kvalifikace FGS 23 se blíží. O víkendu 11. - 12. února bude až 512 hráčů z celé Evropy bojovat o body do celkové tabulky FGS, první osmička si zároveň rozdělí prize pool ve výši 41 tisíc euro (cca 970 tisíc korun). Do turnaje se probojovaly i čtyři české naděje.
Umut "Umut" Gültekin, vítěz posledního světového šampionátu
Umut "Umut" Gültekin, vítěz posledního světového šampionátu
Zdroj: EA Sports

Lukáš „T9Laky“ Pour, Dominik „Seron“ Čermák, Matěj „Matejs“ Dunka a Michal „Mrkyy“ Mrkos. To je čtveřice tuzemských hráčů, která se díky dostatečnému Skill Ratingu v Division Rivals dostala do druhé evropské online kvalifikace FIFA Global Series.

Turnaj se odehraje ve dvou dnech. V tom prvním se všichni registrovaní utkají v tradičním swiss formátu. Vždy proti sobě nastoupí hráči se stejným skóre. V sobotu se uskuteční šest kol swiss stage, v neděli pak poslední dvě.

Následovat bude double elimination bracket. Do něj budou hráči nasazeni podle výsledků ve swiss stage (3 body za výhru, 0 za prohru). Stejně jako předchozí fáze turnaje, i v neděli se o vítězi rozhodne v BO2.

Kromě bodů si top 8 online kvalifikace odnese i slušnou peněžní odměnu. Rozdělí se 41 tisíc euro (cca 970 tisíc korun), vítěz získá 15 tisíc euro (cca 350 tisíc korun).

Formát FGS

V online kvalifikacích jsou hlavní odměnou body do celkové tabulky FGS, díky kterým se lze dostat do play-off FIFA Global Series, kde je celkem 64 míst (34 pro Evropu). Přes něj se mohou ti nejlepší kvalifikovat na FIFAe World Cup, kam postoupí top 24.

Do play-off FGS vede cesta ještě přes Play-Ins a Major. Místo v Play-In fázi si vyslouží také vítěz domácí ligové soutěže (e:LIGA).

Přes online poháry se do play-off probojuje šestnáct hráčů. Z nejlepších lig postoupí čtrnáct borců, z Play-Ins top 4. Celkem bude mít Evropa v play-off 34 zástupců.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).