Přejít k hlavnímu obsahu

Vedli 12:0 a stejně prohráli! Evropský mančaft předvedl nevídaný zkrat

11. 2. 2023 | 11:33 Counter-Strike 2 Reportáž
Čtvrtfinále IEM Katowice přineslo jeden z největších comebacků posledních let. Vitality na svém map picku, Overpassu, vedli 12:0. Zdálo se, že Liquid jsou bez šance a do zápasu se nevrátí. Jenže perfektní CT stranou dovedli utkání do prodloužení. To nakonec ovládli a položili základy svého triumfu.
IEM Katowice
IEM Katowice
Zdroj: Helena Kristiansson/ESL (se souhlasem)

Nikdy se nic takového v historii CS:GO nestalo. Podle dat HLTV tým, který prohrával na teroristické straně Overpassu 0:12, nikdy mapu neobrátil. Hranice posunuli až v pátek 10. února Liquid.

Americká organizace byla v koncích. Po dvanácti kolech měla kompletní pětice Liquid dohromady 19 killů. Na druhé straně řádila dvojice Spinx a Magisk, která společně nastřádala třicet zabití.

Zlom přišel ve třináctém kole. NAF se vyšvihnul pěkným double killem, do konce poloviny přidali Liquid ještě druhý bod a před svou CT stranou prohrávali 2:13. Jen ti nejvěrnější fanoušci tehdy doufali v comeback.

Liquid vyhráli pistolky a přidali několik kol. Vitality se dostali do vedení 15:7 a byli jediný bod od pohodlného vítězství na Overpassu. Jonathan „EliGE“ Jablonowski byl však proti. Vzpomněl si na svá nejlepší léta a drtil jednoho soupeře za druhým. Liquid nezaváhali, na Vitality byla vidět nervozita.

Poslední kola byla jedna velká křeč v podání Evropanů, vrcholem byl nepovedený B rush ve 30. kole. V prodloužení Liquid pokračovali v krasojízdě a vyhráli 19:16.

Na Nuku dali Vitality vzpomenout na formu z první půlky Overpassu. Soupeři nedovolili víc než sedm kol a rozhodovat tak musela Mirage.

Tam vlétli Liquid jako vyměnění. Celek, který na druhé mapě strádal, byl znovu na koni a na teroristické straně si vytvořil tříbodové vedení. Do konce zápasu o něj nepřišel.

Pro Vitality skončila premiérová návštěva Spodek Areny hned ve čtvrtfinále. Liquid překvapili favorita a v semifinále se pokusí zastavit rozjeté G2 Esports.

V odpoledním čtvrtfinále si postup mezi top 4 zajistili hráči Natus Vincere. Po dvou vyrovnaných mapách porazili Outsiders, vítěze posledního Majoru.

Sobotní semifinále budete moci znovu sledovat na Twitch kanále PLAYzone s česko-slovenským komentářem. Začínáme v 15:30 utkáním mezi Heroic a Natus Vincere.

Pátek 15:30 Ukrajina Natus Vincere2:0 Rusko Outsiders
Pátek 19:30 Spojené státy americké Team Liquid2:1 Evropa Team Vitality
Sobota 15:30 Dánsko Heroicvs. Ukrajina Natus Vincere
Sobota 19:30 Evropa G2 Esportsvs. Spojené státy americké Team Liquid
Neděle 16:00BO5 grandfinále
Česko-slovenské vysílání IEM Katowice
Česko-slovenské vysílání IEM Katowice
: PLAYzone
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).