Přejít k hlavnímu obsahu

Propouštění místo miliard. FaZe Clan trápí problémy a musí šetřit

17. 2. 2023 | 15:50 Counter-Strike 2 Gaming
Byla to velká sláva, když americký tým FaZe Clan sebevědomě vstupoval na burzu. Loni v červenci se jeho majitelé těšili, jak jejich klub získá hodnotu jedné miliardy dolarů. Dnes mají obavy, aby burzu neopustili zadním vchodem a budou propouštět.
FaZe Clan vstoupil na burzu Nasdaq v červenci 2021 a sliboval si, že díky tomu dosáhne hodnoty 1 miliardy dolarů.
FaZe Clan vstoupil na burzu Nasdaq v červenci 2021 a sliboval si, že díky tomu dosáhne hodnoty 1 miliardy dolarů.
Zdroj: Twitter FaZe Clan

Populární severoamerický tým zažíval v polovině loňského roku nejlepší období. Získával triumfy na nejprestižnějších turnajích světa a hodnota akcií rostla. Jenže po několika měsících je všechno jinak a vedení FaZe Clan nyní přemýšlí, co dělat, aby jejich hra neskončila. Tento týden vedení týmu oznámilo, že propustí 20 procent svých zaměstnanců. 

FaZe a jeho akcie stále hledají dno

Během první půlky loňského roku získal FaZe Clan díky výhrám v turnajích přes jeden a půl milionu dolarů (v přepočtu zhruba 34 milionů korun) a usadil se na trůnu světové jedničky v Counter-Striku. Měsíc po vstupu na burzu tak hodnota akcií vystoupala na maximum: 20 dolarů za kus. 

Na podzim ale přišel sešup, který se dosud nezastavil. V říjnu se akcie obchodovaly kolem pěti dolarů za kus, před Vánoci to bylo méně než za dva dolary a v současné době se cenné papíry FaZe Clan dají pořídit za hubičku. Jedna akcie má hodnotu 0,68 dolaru. To je v přepočtu zhruba 15 korun. Za to si můžete koupit například pět rohlíků. 

V noci ze čtvrtka na pátek pak šéf FaZe Lee Trink informoval, že tým meziročně zvýšil příjmy o 25 procent, ale zároveň propustí pětinu zaměstnanců. „Musíme být opatrní, nyní pracujeme ve velmi odlišném ekonomickém prostředí, než když jsme vstupovali na burzu,“ stojí v Trinkově zprávě, kterou adresoval zaměstnancům. 

Dále Trink vysvětlil, že původní plány vedení počítaly se získáním výrazně vyššího kapitálu. Tyto peněžní prostředky by pak sloužily k financování dalších projektů, pro které FaZe Clan najal nové zaměstnance. 

„Vedle rostoucích příjmů nám tohle propouštění a zvýšená finanční disciplína pomohou dosáhnout dřívějšího zisku,“ uvedl Trink. 

FaZe Clan tak následuje jiné americké kluby a firmy z herního byznysu, které oznámily, že budou propouštět. Stovky lidí musí odejít například z klubů 100 Thieves, OpTic Gaming nebo ze studia Riot Games. S desítkami tisíc lidí se rozloučí technologičtí giganti Google nebo Microsoft. 

Celebrity a cesta za miliardou dolarů

Loňský Super Bowl v americkém fotbalu nabídl spektakulární poločasovou show. Před zraky diváků se na jednom pódiu vystřídaly hvězdy amerického hiphopu a rapu z počátku milénia. 50 Cent, Eminem, Dr. Dre nebo Snoop Dogg dostali do varu celý stadion v Inglewoodu. Následně se mezi fanoušky videoher začalo šířit video Snoop Dogga, jak mu během vystoupení na krku visí přívěsek s logem esportového týmu FaZe Clan. 

Rapper se tak zařadil po bok jiných sportovních hvězd nebo celebrit, které s FaZe Clanem spolupracovali. FaZe se poté objevil i na titulce prestižní magazínu Sports Illustrated, který o něm psal jako o gigantovi a lifestylovém super brandu. 

Americký magazín Forbes v té době ohodnotil FaZe Clan na 305 milionů dolarů a odhadoval, že drtivá většina jeho příjmů v roce 2020 ve výši 40 milionů dolarů pocházela z tvorby obsahu na video platformách Twitch, YouTube nebo sociálních sítích.

FaZe Clan se od ostatních esportových týmů liší tím, že se nezaměřuje pouze na vyhrávání turnajů, ale tvoří zábavný obsah pro generaci Z. Ten jí servíruje na sociálních sítích a streamovacích platformách. Díky tomu je schopný navázat spolupráce s velkými společnostmi jako jsou filmová společnost Disney, fastfoodový řetězec McDonald’s nebo motoristické závody Nascar. 

Kromě jíž zmíněného Snoop Dogga s týmem také spolupracují osobnosti jako americký fotbalista Kyle Murray nebo syn basketbalisty LeBrona Jamese a vycházející hvězda basketbalu Bronny. Vedle toho jsou součástí FaZe Clan tři desítky populárních streamerů a tvůrců obsahu. 

Šéf týmu Lee Trink v létě označil vstup na burzu za historickou událost pro videoherní kulturu a generaci Z, tedy lidi ve věku od 12 do 25 let, z níž pochází nejvíce fanoušků FaZe Clan. „Umožní nám to získat kapitál, abychom dosáhli našich dlouhodobých cílů a naši fanoušci mají poprvé možnost vlastnit část naší budoucnosti,“ uvedl Trink v tiskové zprávě.

On a další majitelé doufali, že díky vstupu na akciový trh Nasdaq zvýší svou valuaci a FaZe Clan bude prvním esportovým týmem s hodnotou jedné miliardy dolarů.

Zpočátku se zdálo, že odvážný cíl nemusí být nereálný. FaZe Clan se kromě tvorby on-line obsahu mohl opřít i o svůj Counter-Strike: Global Offensive tým. Ten nejprve v únoru ovládnul polský turnaj IEM Katovice, v květnu se stal šampionem Majoru v belgických Antverpách a před letní přestávkou ještě opanoval tradiční turnaj v německém Kolíně nad Rýnem. 

Od té doby ale CS:GO tým FaZe čeká na výraznější úspěch. Vedle hráčů se musí činit i vedení klubu, protože FaZe hrozí, že opustí akciový trh Nasdaq. Podle pravidel této americké burzy je každé společnosti, která během 30 dní nepřekročí hranici 1 dolaru, vydáno upozornění, jež může vést až k vyřazení. 

Neúspěch FaZe Clan by nebyl dobrou zprávou pro esport. Týmy i další firmy zatím hledají způsob, jak v tomto oboru vydělávat. Pokud to nezvládne jeden z nejpopulárnějších světových týmů, bude to nesmírně náročný úkol i pro další subjekty. 

Štítky: FaZe, FaZe Clan
Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.