Přejít k hlavnímu obsahu

Historický úspěch! Týnka bude první českou hráčkou v nejvyšší ženské lize

1. 3. 2023 | 19:49 Counter-Strike 2 Reportáž
Historický úspěch zaznamenala česká hráčka Justýna „Týnka“ Ducká. Se svým ženským týmem MostValuablePlayers, za který střílí i Slovenka Lea „Xia“ Vagová, totiž dokázala uspět ve druhé kvalifikaci do ESL Impact a zahraje si třetí sezónu nejprestižnější ženské soutěže v Evropě. Stala se tak vůbec první českou hráčkou, které se podařilo mezi elitu postoupit.
Týnka a Xia si vybojovaly postup do ESL Impact
Týnka a Xia si vybojovaly postup do ESL Impact
Zdroj: Fragbite / XIA (osobní archiv, s povolením)

Co sezóna, to snaha desítek ambiciózních hráček o postup. Z našich končin se Češky a Slovenky snaží navázat na Katarínu „Kat“ Vaškovou, která za sebou má neuvěřitelný rok v barvách Nigma Galaxy. Ve své debutové sezóně na profesionální scéně totiž dokázala vyhrát vše, co se na ženské scéně vyhrát dá.

Poslední dva víkendy byly ve znamení kvalifikací do rozšířené evropské divize. První kvalifikační turnaj vycházel i týmu Ljudmily „Miley“ Mikitové, se svými spoluhráčkami ale bohužel nedokázaly pokořit posledního soupeře. Ve druhém turnaji vypadly hned na začátku, tam se ale o slovo přihlásila jiná krajanka.

Justýna „Týnka“ Ducká se obklopila talentovanými hráčkami, mezi nimiž nechybí ani Lea „Xia“ Vagová ze Slovenska. Ta dokázala postoupit již do první sezóny, ale po kvalifikaci s tehdejším týmem nepokračovala. Současný příběh sestavy MostValuablePlayers měl skončit porážkou v semifinále, osud byl ale přívětivý.

Jedna z přemožitelek totiž lhala o svém věku a dodatečně byla diskvalifikována. Horní polovina pavouka se tak hrála od začátku a čekalo se, kdo Týnku a spol. vyzve. Nakonec šlo o tým cute, jenž shodou okolností trénuje Miloslav „m0nsterr“ Gáplovský. Tentokrát se MVP podařilo třetí mapu vyhrát a postup je na světě!

Nejvyšší ženská CS:GO soutěž oficiálně vypukne 8. března a v evropské divizi se poprvé představí hned tři zástupkyně česko-slovenské scény. Kat doplní sedmnáctiletá krajanka Xia a zadostiučinění se po mnoha letech působení na mezinárodní scéně dočkala i první česká hráčka historie – Týnka. Gratulujeme!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.