Přejít k hlavnímu obsahu

Emoce a největší triumf historie. Fnatic jsou korunováni nejlepším týmem světa

5. 3. 2023 | 15:33 VALORANT Reportáž
V São Paulu se psala historie. Neskutečná finálová bitva, o které se mluví jako o nejlepším zápasu historie, mohla mít jen jednoho vítěze. Dva roky trvalo, než se Fnatic opět probojovali do světového finále, ale tentokrát to dotáhli do vítězného konce. Hráči ani diváci se neubránili slzám a ukázali, že esport je více než jen obyčejné hraní.
Chronicle a Derke při vítězném momentu
Chronicle a Derke při vítězném momentu
Zdroj: VALORANT Esports

Nejblíže měli titulu Fnatic na vůbec první mezinárodní akci Masters v Reykjavíku, odkud před skoro dvěma lety odešli s prázdnou. Jádro týmu zůstalo a doplněno o nové talenty má za cíl nastolit novou dynastii. Očekávání jsou vysoká, ale výsledky se dostavily okamžitě. Do finále nastoupili bez ztráty jediné mapy!

Osudným soupeřem nemohl být nikdo jiný než brazilští titáni LOUD. Miláčci domácího publika se mohli pyšnit neuvěřitelnou statistikou, za celou historii jejich sestava prohrála pouze čtyři série. Hvězdná jména na obou stranách přilákala 1 428 242 diváků, což je po mistrovství světa druhý nejvyšší peak historie.

Nástup týmů vypustil do arény první emoce, domácí celek si vysloužil burácející přivítání, zatímco Fnatic jako „zloduši“ čelili bučení. Atmosféra se dala krájet. První mapou byl Ascent, kde LOUD z 21 představení našli přemožitele pouze jednou. Aréna ale byla umlčena, když jejich oblíbenci podlehli 8:13. Podobně se cítili i po druhé mapě, kterou dopadla ještě dominantněji pro ostrovní organizaci a ujala se vedení 2:0 v sérii.

Jediná mapa dělila evropské hvězdy od trofeje, na řadě byl Split. Brazilci se konečně probudili a začali předvádět jejich umění, kterým si již jeden titul vysloužili. Aréna se dostala do varu a domácí celek pod vedením Matiase „Saadhak“ Delipetra snížil stav. Sestava Fnatic poprvé ztratila mapu, jenže ne naposledy.

Další na řadě byl Lotus, kde byli reprezentanti EMEA regionu jasnými favority. Jenže LOUD nepatří mezi špičku jen díky talentovaným hráčům, ale také díky skvělému odhadu mety. Brazilský celek totiž jako jeden z mála dokázal využít potenciál nového agenta Harbora v kombinaci s Viper. Tato taktika dělala Fnatic velký problém a stav série byl vyrovnán. Po čtyřech hodinách se São Paulo chystalo na rozhodující pátou mapu.

Nastane první reverse sweep historie? Domácí byli na koni s fanoušky za zády a na Fnatic byla vidět nervozita. Ta se zdvojnásobila, když po první polovině Ice Boxu prohrávali 3:9, přičemž Erick „aspas“ Santos bavil diváky svou Jett a více než 20 killy. Nezbývalo než věřit na zázraky. Po výměně stran se nepovedlo vyhrát ani pistolkové kolo a následné dopadlo stejně. Nepříznivé skóre 3:11 si vyžádalo poslední timeout.

Na hráčích bylo vidět všechno. Neřešila se taktika, hráči prostě mlčeli, a tak se vrhli vstříc osudu. Jiskru naděje zažehl Nikita „Derke“ Sirmitev, který je na Iceboxu jako doma. Stačilo pár kol a dohnal aspase v počtu killů. Pomalu se přidával zbytek týmu a začalo se dít nemožné. Kole po kole se Fnatic skutečně dotáhli a za stavu 11:11 podržel svůj tým Emir „Alfajer“ Beder v clutch situaci 1 na 2. Jízdu sice nedotáhli v základní době, ale v prodloužení už nechybovali. Konečně skóre 14:12 umlčelo naplněnou domácí arénu.

Zisk trofeje byl pro hráče velmi emocionální, kapitán týmu Boaster se neubránil slzám. Poprvé v historii jsme navíc poznali dvojnásobného mezinárodního šampiona, dvacetiletého Timofeje „Chronicle“ Khromova. Opomenout ale nelze Lea „Leo“ Jannessona, který konzistentně podával naprosto úžasné výkony. Jeho „clutch rate“ je více než 30 % a KDA má jedno z nejlepších na turnaji a pochopitelně byl zvolen MVP. Na sociálních sítích se strhla lavina chvály a nadšení z celého zápasu a gratulace vítězům.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.