Přejít k hlavnímu obsahu

1 miliarda korun! Gamers8 zvedají prize poolem laťku, v čem je ale háček?

9. 3. 2023 | 10:13 Turnaj
The International 2021 už nebude držitelem rekordního prize poolu. Gamers8 totiž oznámili své plány, které zahrnují nejvyšší prize pool v historii esportu. Hráči několika herních titulů si zahrají o pohádkovou sumu ve výši 1 miliardy korun. Co ale způsobuje nahořklou pachuť?
Gamers8 Esports
Gamers8 Esports
Zdroj: Gamers8.gg

Esport zažívá obrovský boom a každý rokem se žene mílovými kroky neustále kupředu. Pandemie COVID-19 sice měla až likvidační dopad na celou řadu subjektů, avšak ne na ty největší z nich. Giganti totiž stále žijí a před pořádáním větších a lepších turnajů je jen tak něco nezastaví. Obzvláště v Saúdské Arábii.

Gamers8 nyní představili další ročník svého festivalu, který posune hranici nejvyššího prize poolu v historii. Tuhle metu si už dlouhé roky přehazují jednotlivé ročníky The International v Dotě 2, s výjimkou Fortnite World Cupu, jehož součet byl také gigantický. Poprvé navíc bude prolomena hranice 1 miliardy korun.

O tuhle obří sumu se nebude hrát jen v jednom herním titulu, takže jisté prvenství TI11 stále patří. Gamers8 loni uspořádali turnaje pro Dotu 2, Fortnite, Rocket League, Rainbow Six Siege a PUBG Mobile, tento výčet by měl být v letošním roce ještě navýšen. Konkrétní herní tituly jsou ovšem prozatím neznámé.

Známý je ovšem fakt, že rostoucí saudskoarabský vliv na dění v esportu bude opět třaskavým tématem. Země se totiž již celou řadu let potýká s nařčeními spojenými s nedodržováním lidských práv, především pak žen a členů LGBTQ+ komunity. Ve velmi podobném duchu se v minulosti řešilo také odkoupení ESL a FACEITu společností Savvy Gaming Group nebo spolupráce Riot Games a BLAST s projektem NEOM. Proto se dá předpokládat, že ani u tohoto turnaje nebudou reakce pouze pozitivní. Peníze nejsou všechno.

Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.