Přejít k hlavnímu obsahu

Miliony za vytvoření CS:GO mapy? Známe výplaty od Valve

9. 3. 2023 | 17:55 Counter-Strike 2 Zajímavost
Cache, Anubis nebo Tuscan. To jsou příklady hned několika komunitních map, které se v průběhu let dostali do Counter-Striku. Poslední dvě mapy se objevily v jednom z posledních API leaků, dle kterého zaplatilo Valve tvůrcům za Anubis a Tuscan dohromady 300 tisíc dolarů (cca 6,7 milionu korun).
Anubis a Tuscan
Anubis a Tuscan
Zdroj: Valve (s povolením)

Komunitní mapy jsou kořením Counter-Striku. Absolutní klasiky byly vytvořeny nadšenci, kteří se následně stali součástí historie. Většiny map se postupně ujalo Valve. Jediným dlouhodobě přeživším komunitním projektem je Cache, o který se dál starají FMPONE a Volcano.

Společnost stojící za sérií Counter-Strike dlouhodobě s komunitou úzce spolupracuje. Ve hře jsou desítky beden se skiny, za nimiž stojí tvůrci z řad hráčů a „běžných“ uživatelů. Jednoduše nepochází z dílny Valve.

Když se jeden takový skin dostane do CS:GO, jeho autor si může přijít na pořádný balík (předmět může znamenat výdělek v řádu milionů korun). Ještě větší finanční obnos si pak vydělá ten, komu se podaří vytvořit parádní mapu.

Zapoj se do kvalifikace

Na sociální síti Twitter se objevil API leak, podle kterého zakoupilo Valve mapy Anubis a Tuscan za 300 tisíc dolarů (150 tisíc za jednu). Za mapu tak mohou map makeři inkasovat v přepočtu až 3,35 milionu korun.

Pavel Djundik dodal, že Valve žádá autory map, aby na workshopu vytvořili skrytý skin. Přes ten jim následně zaplatí. „V podstatě se jedná o hack, který mapperům platí, jako kdyby poslali skin,“ přibližuje Djundik způsob, kterým Valve transferuje peníze map makerům.

Na slušné peníze si můžeš díky CS:GO přijít i jinak, než prací na skinu nebo mapě. Třetí otevřená kvalifikace Tipsport CS:GO Praha I je za dveřmi a ty se díky ní můžeš dostat až na hlavní turnaj, kde už se hraje o pořádný balík!

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).