Přejít k hlavnímu obsahu

Dvě ligy, dosud žádná CZ/SK výhra. Prorazí si někdo cestu pavoukem poražených?

10. 3. 2023 | 11:32 Counter-Strike 2 Reportáž
V ligách ESEA Advanced a ESEA Main má česko-slovenská scéna krásných 11 zástupců. Do play-off to dotáhlo pět z nich, ale žádnému nevyšlo první kolo pavouka. Cesta za postupem do vyšší divize tedy bude o poznání těžší, například pro SINNERS, kteří touží po návratu do ECL.
oskar a Frixos
oskar a Frixos
Zdroj: SINNERS / BRUTE

Po několika letech má česko-slovenská scéna svého nejlepšího zástupce až v ESEA Advanced, třetí nejvyšší lize celého ekosystému. ESL Pro League je už na míle vzdálená, ESL Challenger League je však střízlivým cílem. Ve 44. sezóně za postupem do této soutěže vykročily čtyři domácí týmy, jen jeden ale prošel do play-off. Dynamo Eclot, Cryptova a ENTERPRISE si však alespoň udrželi ligovou příslušnost do příští sezóny.

SINNERS se dokonce podařilo základní částí projít s jediným zaváháním, které bylo kontumační kvůli nedorozumění při plánování zápasů. Jako druhý nasazený tým měli v prvním kole freewin, ve druhém však vyzvali Iron Branch. Jízda bez porážky byla ale rázem ukončena, ukrajinskou sestavu za výhrou 2:0 táhl Ilya „Ganginho“ Chernichenko. Hříšníci však stále mají šanci na úspěch skrze LB, pavouk poražených.

Tipsport CS:GO Praha
Tipsport CS:GO Praha
Foto: PLAYzone

V soutěži ESEA Main se objevila sedmička týmů, z nichž nesestoupil ani jeden, naopak čtyři to dotáhli do play-off. Podobně jako SINNERS, tak ani tady ale zatím nepřišla první výhra, pokud nebudeme počítat freewiny. Entropiq, Sampi.Tipsport a akademie SINNERS a EIQ Future spadli do spodního pavouka a nyní potřebují zvítězit třikrát v řadě, aby si vybojovali postup do vyšší divize. Další zápasy se hrají o víkendu.

Doposud vůbec nejlepším týmem v play-off, napříč všemi ligami, jsou překvapivě BRUTE. Těm se v divizi Intermediate podařilo na bilanci 10-4 ze základní části navázat už dvěma výhrami a postup do Mainu už mají zajištěný. ZennoX a Sampi NEXT dělí stejného úspěchu jedna výhra. V nejnižší soutěži ESEA Open jsou ve hře o postup GLORE, VELVXT a Game Pulse, všichni tři aktuálně čekají ve druhém kole pavouka.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.