Přejít k hlavnímu obsahu

Domácí líhně talentů vystrkují drápky. Kde až tkví potenciál SINNERS a dalších?

10. 3. 2023 | 15:55 Counter-Strike 2 Zajímavost
V prvních dvou kvalifikacích na Tipsport CS:GO Praha se mihly čtyři domácí akademie. Sampi NEXT, Entropiq Future a DNE Thunders to dále než do semifinále nedotáhly, zatímco SINNERS Academy dokráčela až k postupu. Dá se považovat za nejlepší akademii? Jsou vlastní úspěchy vůbec tím hlavním cílem takového projektu? Pojďme si jednotlivé týmy představit a porovnat.
SINNERS Academy
SINNERS Academy
Zdroj: SINNERS

Doba, kdy CS:GO akademie byly jen vedlejším doplňkem českých a slovenských organizací, je dávno pryč. Dnes se některé B-týmy například v ekosystému ESEA škrábou na úroveň profesionálních sestav. Z elitní domácí šestice jen ENTERPRISE dnes nemají vlastní líheň talentů, od její podpory upustili loni v dubnu.

Jako první se zaměříme na SINNERS Academy, která si v neděli vybojovala postup do uzavřené kvalifikace na první velký turnaj domácí sezóny. Turnaj přitom odehráli s hostem Petrem „naturaL“ Turčanem, protože Roman „dreez“ Čomor se pokouší o angažmá v hlavním týmu, stejně jako Patrik „outex“ Tomko v jiných turnajích. V uzavřené části kvalifikačního cyklu Tipsport CS:GO Praha mohou dokonce potkat A-sestavu.

SINNERS Academy se mimo to nachází na 8. příčce EPLAYER Rankingu a skoro se dá říci, že by se mohla rvát o postup na finále Tipsport MČR CS:GO 2023. Záležet bude, co na to konkurence z druhého sledu. Akademie hříšníků je vysoko je také v ESEA ekosystému, kde aktuálně bojuje v play-off divize Main. Sestava je postavená na známých jménech, které stále ještě mají potenciál se posunout na vyšší úroveň. Probojovat se do kádru trojnásobných mistrů ČR se ale může zdát jako nadlidský úkol, očekávání jsou jen ta nejvyšší.

Tipsport CS:GO Praha
Tipsport CS:GO Praha
Foto: PLAYzone

Vyřazovací část ESEA Main absolvují také Entropiq Future, kde dokonce hrozilo, že se s hlavním týmem utkají tváří v tvář. Aktuální patnáctku EPLAYER Rankingu vede Patrik „Lastík“ Ptáček, nejzkušenější hráč domácích akademií. Snaha o postup na Tipsport CS:GO Praha se jednou zastavila v osmifinále a jednou ve čtvrtfinále, kde EIQ Future obdrželi od SIN AC debakl 16:2. Přímé srovnání bylo tady nekompromisní.

O jednu pozici výše v EPLAYER žebříčku, ale o ligu níže v ESEA ekosystému se nachází Sampi NEXT. Za cílem postoupit z Intermediate do Mainu dokonce porazili další přední akademii Dynamo Eclot Thunders. Zatímco mladíci z Pardubic v otevřené kvalifikaci na první turnaj letošní MČR sezóny došli nejdále do čtvrtfinále, Sampi NEXT se pyšní postupem do semifinále. Hladce přitom porazili profesionální tým UNiTY.

Dvě juniorky má i Cryptova, sekce White ani Black však v ESEA Open nepostoupily do play-off (na rozdíl od NanoExit AC) a v kvalifikaci na Tipsport MČR Praha se neukázaly. Velká škoda pro ostravský celek.

Jednou z hlavních funkcí akademií je pilování talentů pro hlavní týmy. To ale tak úplně nedaří. Až na vlaštovku jménem Lukáš „sAvana1“ Lintnera šlo doposud vždy maximálně o zkoušky či výpomoc. Pokud se ale akademie usadí na Tier 2 úrovni hned po profesionálních týmech a svých hlavních sestavách, lepší místo na růst si přát nemohou. Spoléhat se ale i přesto bude na nalezení jen těch opravdu speciálních talentů.

Srovnávat se současné akademie dají s týmy na úrovni BRUTE a eSuby. Především eSuba je v podstatě bývalou sestavou Youngsters, která byla povýšena jen kvůli ukončení full-time podpory CS:GO. Pětice BRUTE zase z velké části sestává z produktů vlastní juniorky. Vzájemné souboje tak budou zajímavé.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.