Přejít k hlavnímu obsahu

Přes sto milionů korun ročně. Esportovci v Číně si sáhli na pořádný balík

12. 3. 2023 | 18:03 League of Legends Zajímavost
LPL, nejvyšší League of Legends v Číně, znovu potvrzuje svou velikost. Podle informací portálu blix.gg si nejlepší čínští hráči před zavedením platového stropu ročně vydělali desítky milionů korun ročně. Prvenství v tomto ohledu držel Zhuo „knight“ Ding, jenž si údajně přišel až na 150 milionů korun za rok.
Zhuo "knight" Ding
Zhuo "knight" Ding
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games (s povolením)

League of Legends je v Číně extrémně populární hrou. Podobně obrovská jako hráčská komunita je i ta esportová. Největší zápasy sezóny sleduje přes 100 milionů diváků, nejslavnější profesionálové jsou národní superstar a mají miliony fanoušků.

Takoví borci mohou svému týmu přinést pořádný balík. Marketingově jsou obrovsky silní, jejich výjimečnosti jsou si vědomi i zaměstnavatelé, kterými jsou v tomto případě esportové organizace.

To, že si největší čínské hvězdy vydělají obří peníze, nikoho nepřekvapí. Jenže částky se často vyšplhají do astronomických výšin a mohou se rovnat výplatám fotbalových hvězd v anglické Premier League. A není řeč o fotbalistech reprezentujících týmy na sestup, nýbrž hráčích Arsenalu či obou manchesterských klubů.

Nejvyšší výplatu měl před zavedením platového stropu Zhuo „knight“ Ding, momentálně oblékající barvy čínské organizace JD Gaming. Za rok si podle zdrojů blix.gg vydělal 6,6 milionu dolarů (cca 150 milionů korun). Alespoň sedm dalších hráčů si pak mělo ročně přijít minimálně na 4,4 milionu dolarů (cca 100 milionů korun).

V roce 2020 byl v LPL zaveden již zmiňovaný platový strop. Hráči jsou rozděleni do jednotlivých výkonnostních skupin. A Tier má hranici 1,5 milionu dolarů (cca 33 milionů korun). Nad ním je ještě S Tier, o tom však blix.gg další informace nesdílel.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).