Přejít k hlavnímu obsahu

Tři evropské tituly a několik medailí! Od severu k jihu vládnou čeští hráči

15. 3. 2023 | 16:27 VALORANT Příběh
Evropa je ve Valorantu rozdělená na devět menších regionů. V pěti z nich má Česko alespoň jednoho zástupce, který se dostal na stupně vítězů. Tři dokonce slaví titul a jeden je navíc nejlepším hráčem celé ligy. Čeští talenti se zkrátka nezapřou ani v FPS titulu od Riot Games.
Magnum, marteen a MONSTEERR
Magnum, marteen a MONSTEERR
Zdroj: VALORANT Esports

Když se v minulém roce rozpadla sestava Entropiq, Martin „marteen“ Pátek si jako jediný našel nové angažmá. Jeho novým domovem se stala organizace GMT Esports působící v Itálii. Nepatřili mezi favority, ale už od prvních zápasů měli hlad po vítězství. Český hráč jako duelista patřil mezi hlavní pilíře.

Základní část nebyla bezchybná, ale v play-off už byl celý tým k nezastavení. Ve finále dokázali porazit i hlavní favority Dsyre 3:1. Osmnáctiletý marteen si udělal solidní jméno, protože se prokousal v tabulce střelců až na úplný vrchol. Celkem nastřílel 557 killů a s 268 ACS je nejproduktivnějším hráčem italské ligy.

Na opačném konci Evropy se psal podobný příběh pro Martina „Magnum“ Peňkova. Rozdíl byl v tom, že jeho tým Apeks byl od začátku považován za nejlepší tým celé soutěže. Přece jen většinu sestavy tvoří bývalí hráči slavné organizace Fnatic, včetně české hvězdy. Od začátku splitu do konci plnili udělenou roli, klopýtli pouze jednou. Grandfinále mělo obdobný nádech, 3:1 proti sestavě FOKUS znamenalo další trofej.

Třetí trofej zařídil v „domácí“ lize Ondřej „MONSTEERR“ Petrů, o jeho úspěchu jsme psali v předchozím článku. Co se týče dalších soutěží, tak stříbrnou medaili vybojoval v německé regionální soutěži Leonard „eleo“ Kulish a k bronzovému cennému kovu se ve Francii probojovalo české duo Adam „Jesse“ Čtvrtníček, Ladislav „Sacake“ Sachr. Na tak „nepočetné“ zastoupení je to neuvěřitelný výkon českých ručiček.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.