Přejít k hlavnímu obsahu

Stará klasika Heroes of Might & Magic III se dočká historického turnaje

18. 3. 2023 | 09:32 Gaming
Někteří z vás tomu nevěřili. Někteří jen mávli rukou. Jiní prošli bez povšimnutí. Ale že stará klasika v omlazeném kabátku, Heroes of Might & Magic III, má své skromné místečko v esportu, je realita! A již v květnu letošního roku to hráči modu Duel budou moct pocítit na vlastní kůži přímo na LAN turnaji v českém The Nest. PS: Streamy zaručeny!
Heroes of Might and Magic III
Heroes of Might and Magic III
Zdroj: www.facebook.com/the.nest.hnizdo

Pokud jste poslední roky usnuli na vavřínech, nebo spíše vytuhli u LoLka, CS:GO a jim podobným, nebude na škodu si připomenout, že stále existuje něco jako tahová strategie a že pokud je řádně opečovávána fanoušky (když už ne původními vývojáři) v podobě neoficiálních přídavků a funkčního online lobby, může se směle nazývat esportovou hrou. Pokud máte naše úvodní články o modu Duel v Heroes III za sebou, jistě pro vás nebyla žádným šokem ani naše poslední novinka, kde jsme probrali turnajovou historii Heroes III Duelu.

Nyní se však chystá turnaj, který si klade za cíl všechny předchozí eventy spláchnout do záchodu, tedy přinejmenším svým prize poolem. Ten bude totiž činit na poměry tak malé hry neuvěřitelných 20 000 Kč, které věnoval jeden z herních vývojářů společnosti tinysoft.sk. Tohle studio má na svědomí např. mobilní hru silně inspirovanou sérií Heroes of Might & Magic jménem Era of Magic Wars. Za sponzorování turnaje jménem celé Heroes III komunity děkujeme!

Turnaj se bude konat na každoročním LAN srazu Heroes III komunity v The Nest ve Sloupu v Čechách v termínu 25 - 28. května 2023. Dobrá zpráva je, že registrace jsou otevřené a to jak pro případné zájemce o turnaj, tak pro diváky, kteří by chtěli např. jen na kratší dobu přijet prohodit pár slov, zúčastnit se několika doprovodných aktivit a omrknout přestárlé nerdy pařící Heroes III naživo.

Diorama Heroes III

Jelikož alternativním cílem turnaje je i přilákat nové hráče, nebo alespoň diváky, byla mírně upravena pravidla, která vychází vstříc začátečníkům a hráčům preferujícím relaxační (pomalejší) styl hry. Místo neúprosného časového limitu 2-1-0:15 se bude tedy hrát 2-1:15-30, což znamená, že kromě startu hry, na který jsou vyhrazeny vždy 2 minuty, bude na 1 kolo celkem 1 minuta a 15 vteřin a hlavně na každou bitvu bude čas rovnou dvojnásobný a to 30 vteřin. Právě umění odklikat bitvu dostatečně rychle, popř. ji ve vhodný čas nechat dokončit umělou inteligencí (quick combat) je záležitost, která příležitostným hráčům dělá největší problémy. Zdvojnásobení tohoto limitu určitě přispěje k větší zábavě a menší frustraci z neúspěšných bojů, či nedokončeného kola.

Turnajový systém se bude odvíjet od počtu účastníků, ale prozatím se počítá s dvojitým pavoukem Double Elimination, do kterého admin předem nasadí hráče podle zjištěného ratingu (ELO) na h3score.com s ohledem na výkony v předchozích turnajích. Přinejmenším od top 4 by hráči měli hrát na dvě vítězné mapy, dovolí-li to časový harmonogram. Zmiňovaný štědrý prize pool bude taktéž jako motivace pro širší hráčskou základnu distribuován mezi celou top 8, konkrétně:

  • 1. místo - 8000 Kč + věcná cena
  • 2. místo - 4000 Kč + věcná cena
  • 3. místo - 3000 Kč + věcná cena
  • 4. místo - 2000 Kč
  • 5. + 6. místo - 1000 Kč
  • 7. + 8. místo - 500 Kč

Pro první tři místa jsou tedy kromě hotovosti připraveny speciální věcné ceny, které taktéž zajistil vývojář Martin Gabriel z tinysoft.sk. Jedná se o ručně dělané „diorama“, jinými slovy estetická průhledné kostky naplněné předměty z Heroes III, které k nám přicestují až ze Španělska a Spojených států.

Nejlepší turnajové hry se určitě objeví na českém Heroes III YouTube kanále zde: youtube.com/@h34d, popř. je budu přímo streamovat zde: twitch.tv/h34dhunt3r. Pokud byste měli zájem se srazu zúčastnit, kontaktujte buď přímo mě, nebo admina na heroes3.cz Discordu.

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.