Přejít k hlavnímu obsahu

Konec po dlouhých 16 letech. CEO Twitche předává žezlo

18. 3. 2023 | 12:10 Twitch
Emmett Shear končí na pozici CEO streamovací platformy Twitch. Její součástí byl dlouhých 16 let, ještě dobami Justin.tv. Novým CEO se stal s okamžitou platností dosavadní prezident Dan Clancy. „Po více než 16 letech jsem se stal otcem a jsem připraven na další životní etapu,“ komentuje Shear svůj odchod.
Emmett Shear
Emmett Shear
Zdroj: Pedro Fuiza/Zuma Wire/Alamy Live News

Více než 16letou cestu Emmetta Sheara ukončilo narození prvního potomka. 40letý podnikatel, jenž je jednou z nejdůležitějších osobností v historii nejpopulárnější streamovací platformy, se připravuje na novou životní etapu a předává štafetu Danymu Clancymu.

„Velmi mu záleží na komunitě Twitche, jejích streamerech a našich zaměstnancích a rozumí tomu, co dělá Twitch Twitchem,“ pochválil Shear svého nástupce, jenž byl dlouhé roky jeho blízkým kolegou. „Nikdy jsem neměl větší víru ve vedení Twitche, všechny naše lidi a samotný produkt,“ řekl s nadějí Shear.

Emmett Shear ale neopouští Twitch úplně. Podle svých slov zůstane u společnosti v roli poradce. 

Jedenáct dní ve vězení

16 let u Twitche

40letý Američan strávil ve firmě dlouhých šestnáct let. „Moje práce na Twitchi začala v říjnu 2006. Myslel jsem si, že selžeme a po méně než roce to vzdáme. Mí spoluzakladatelé a známí si asi mysleli to samé,“ vzpomíná na Shear na start neuvěřitelné cesty.

Nyní patří Twitch mezi čtyřicet nejnavštěvovanějších webů internetu. Měsíčně streamuje na platformě přes osm milionů uživatelů, dalších 140 milionů podle Twitche každý měsíc vysílání sleduje.

V roce 2011 se Shear stal CEO společnosti a byl tak jednou z hlavních postav dealu s Amazonem z roku 2014. Americký gigant podle reportů zaplatil za Twitch 970 milionů dolarů (necelých 22 miliard korun).

Jedním z nejkontroverznějších rozhodnutí Sheara v roli CEO bylo rozdělení příjmů 50/50 z odběrů mezi streamery a samotný Twitch.

Štítky: Twitch, CEO
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).