Přejít k hlavnímu obsahu

Češi v evropské konkurenci nepostoupili, tři vítězství nestačila

19. 3. 2023 | 15:01 EA SPORTS FC 24 Reportáž
Třetí evropská kvalifikace FIFA Global Series skončila pro české hráče jen částečným úspěchem. Matěj „Matejs“ Dunka i Dominik „Seron“ Čermák vyhráli v rámci sobotního programu tři zápasy. Stejnou porci však nezvládli a do druhého dnes se neprobojovali.
Dominik "Seron" Čermák
Dominik "Seron" Čermák
Zdroj: instagram.com/dominikcermak10 (s povolením)

Celodenní boje otevřené kvalifikace FGS ukončili obě české naději prohrou. Hráč Entropiqu Matěj „Matejs“ Dunka zastavil Brit SamBrwster. Matejs nezačal BO2 sérii ideálně, už po prvním zápase prohrával o tři branky.

Veškerá snaha v druhém špílu přišla vniveč, série skončila 9:4 ve prospěch britského borce. „Tak snad zase někdy,“ loučil se nespokojený Matejs se sobotní kvalifikací.

Druhá kvalifikace

Dominik „Seron“ Čermák měl vstup do šestého kola výrazně lepší. V prvním utkání držel se soupeřem tempo a do druhého špílu nastupoval za stavu 2:2. Jenže dalších devadesát minut bylo tragických a finský hráč kossu72 nakonec zvítězil 7:3.

„S dnešním výkonem jsem spokojený. Škoda, že nepadl druhý den,“ mrzí reprezentanta esportové odnože pražské Sparty. „Celý formát je strašně dlouhý a na mentální stránku náročný. Hrát šest BO2 za 8 hodin je šílené,“ komentuje Seron dlouhý herní den.

Formát FGS

V online kvalifikacích jsou hlavní odměnou body do celkové tabulky FGS, díky kterým se lze dostat do play-off FIFA Global Series, kde je celkem 64 míst (34 pro Evropu). Přes něj se mohou ti nejlepší kvalifikovat na FIFAe World Cup, kam postoupí top 24.

Do play-off FGS vede cesta ještě přes Play-Ins a Major. Místo v Play-In fázi si vyslouží také vítěz domácí ligové soutěže (e:LIGA).

Přes online poháry se do play-off probojuje šestnáct hráčů. Z nejlepších lig postoupí čtrnáct borců, z Play-Ins top 4. Celkem bude mít Evropa v play-off 34 zástupců.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).