Přejít k hlavnímu obsahu

Konec sankce! ESL a BLAST odsouhlasili návrat Virtus.pro

24. 3. 2023 | 13:30 Counter-Strike 2 Zajímavost
Organizace Virtus.pro a její logo se po více než roce vrací na mezinárodní turnaje. Pořadatelé ESL a BLAST opět umožní jejich hráčům účastnit se turnajů pod oficiální hlavičkou týmu namísto dosavadní značky Outsiders. Co se změnilo?
Hráči Outsiders mohou opět soutěžit pod hlavičkou Virtus.Pro
Hráči Outsiders mohou opět soutěžit pod hlavičkou Virtus.Pro
Zdroj: IEM

Když před více než rokem napadlo Rusko Ukrajinu, reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Sankce se dotkly i esportu, ruské organizace se mohly rozloučit s turnaji.

Talentovaní hráči CS:GO sekce Virtus.pro (tehdy Jame, buster, Qikert, YEKINDAR a FL1T) odehráli poslední zápas pod tradičními barvami na IEM Katowice 2022. Sami hráči ale naštěstí mohli navzdory zákazu organizace startovat na turnajích s neutrálním názvem, což vedlo k vytvoření již známé značky Outsiders, pod kterou tým o půl roku později vyhrál i velkolepý IEM Rio Major. Stejný zákaz se mimochodem týkal i střelců Gambit, jejich problém ale zanedlouho vyřešil přesun pod křídla Cloud9.

Virtus.Pro byli tehdy v rodině ESforce Holding, kam například spadá i EPICENTER, největší esportová série v regionu CIS. Ještě nadřazenější než ESF je pak společnost VK (dříve Mail.Ru Group), jejíž CEO je Vladimir Kiriyenko, syn Sergeie Kiriyenka, bývalého premiéra Ruské federace.  Z toho je tedy naprosto zřejmé, proč dostala organizace stopku.

Teď se ale karty obrací. Virtus.Pro v září loňského roku koupili Emin Antonyan s Aramem Karamanukyanem (přibližně za 2,8 milionu dolarů) a sídlo týmu přesunuli do Arménie. Kompletní vymazání spojení s ruskými oligarchy je sice velmi nepravděpodobné, ale právně jen těžce dokazatelné, a když se navíc v posledních dnech celá transakce úspěšně dokončila a uzavřela, ESL s BLAST zřejmě nezbývalo nic jiného, než vrátit tradiční organizaci do svého kolotoče.

„Vítáme rozhodnutí BLAST a ESL vrátit Virtus.pro do svých turnajů, které bylo výsledkem jejich kontroly, jež potvrdila, že klub splnil požadavky pro opětovné začlenění,“ stojí v prohlášení generálního ředitele Virtus.Pro Nikolaje Petrosjana. BLAST přitom organizaci začlenil do svých turnajů s okamžitou platností, u ESL to bude až po skončení 17. sezóny EPL. Vůbec poprvé uvidíme VP 6. až 9. dubna v rámci klíčového kvalifikačního RMR turnaje na pařížský Major.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.