Přejít k hlavnímu obsahu

Dynastie FaZe. Legendární celek si jako poslední CS:GO tým odnáší zlaté cihličky

26. 3. 2023 | 21:22 Counter-Strike 2 Reportáž
Na čtvrtý pokus se to konečně povedlo. FaZe Clan dokázal něco, co v CS:GO historii zvládly jen tři jiné týmy. Hráči oblíbené organizace podruhé ovládli ESL Pro League a v kombinaci s tituly z IEM Katowice a IEM Cologne jim patří prvenství ve 4. sezóně Intel Grand Slamu. To znamená nesmazatelný zápis do historie, ale také sladkou odměnu 1 000 000 dolarů.
FaZe Clan
FaZe Clan
Zdroj: ESL, Helena Kristiansson (s povolením)

S příchodem Robina „ropz“ Koola se všechno změnilo. FaZe našli poslední dílek skládanky a okamžitě začali dominovat. I v nekompletním složení vyhráli IEM Katowice, krátce na to opanovali ESL Pro League a zanedlouho pozvedli nad hlavu také trofej šampionů IEM Cologne. V mezičase ovládli také PGL Antwerp Major, nejdůležitější titul světa, a nikdo nepochyboval o tom, kdo byl v roce 2022 vládcem světové scény.

Utvořit skutečnou historickou éru zbývalo už jen posledním krokem. Vyhrát ještě jeden turnaj od ESL a vybojovat Intel Grand Slam, který získá tým, jenž zvítězí na čtyřech z deseti po sobě jdoucích turnajů největšího světového organizátora. V 16. sezóně ESL Pro League, na Majoru v Riu de Janeiru ani letos v Katovicích se nedostali ani do semifinále, příležitosti začaly docházet. Teď na Maltě to ale konečně přišlo.

Další sezóna největší ligy světa CS:GO přinášela jeden překvapivý výsledek za sebou a FaZe se dařilo, zatímco jejich konkurenti odpadali. V semifinále porazili NAVI a stanul před nimi poslední oponent. Ruská sestava Cloud9, která již jeden bod do Grand Slamu měla a chtěla druhý. FaZe ale ovládli první dvě mapy, a i když C9 dokázali v BO5 sérii snížit, nevyhnutelný scénář se skutečně naplnil. FaZe mají Intel Grand Slam!

Sestava složená z Dána, Nora, Kanaďana, Lotyše, Estonce a švédského kouče tak navázala na Astralis, Team Liquid a Natus Vincere. Triumf ve čtvrté sezóně boje o prestižní ocenění a finanční obnos 1 000 000 dolarů navždy zapsal FaZe do historie CS:GO. V tomhle díle oblíbené FPS série ale mohou být poslední, protože Michal Blicharz z ESL prohlásil, že ještě neví, co bude s Grand Slamem po přechodu na Counter-Strike 2.

ESL Pro League
ESL Pro League
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.