Přejít k hlavnímu obsahu

Smutný rok českého hráče pokračuje. Na vrcholu tabulky dvě obří překvapení

28. 3. 2023 | 09:00 League of Legends Reportáž
Druhý split v řadě se české ADC Patrik „Patrik“ Jírů nepodívá mezi top 8 evropského League of Legends. Excel nezvládli ani jarní část sezóny a znovu skončili poslední. Do skupin se neprotáhl ani Team Heretics. Na druhém konci tabulky šokovali BDS a Astralis, celky, jež přehrály všechny favority a ovládly první fázi Spring Splitu.
Patrik "Patrik" Jírů
Patrik "Patrik" Jírů
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Rok 2022 byl pro Excel přelomovým. Organizace poprvé v historii postoupila do play-off, dokonce v obou splitech. Tým se usadil ve středu tabulky LEC a do letošní sezóny šel s nadšením a vidinou předních příček.

Jenže jakékoli vize byly rychle pryč. Winter Split zakončili Patrik a spol. s jedinou výhrou, na jaře se zmohli na dva triumfy. V obou případech to stačilo na poslední místo. Velké zklamání pro slibně vypadající sestavu. 

Podobný smutek zažívají MAD Lions. I tento celek má svém středu českého marksmana. Matyáš „Carzzy“ Orság se svým mančaftem doufal v opakování zimního úspěchu, kdy se lvi prodrali až do finále.

Místo toho nastal totální propadák. MAD Lions spadli až na osmou příčku a jen díky vítěznému tiebreakeru se probojovali do skupinové fáze. Podobný pád prožili mezi letním splitem 2021 a jarní částí nadcházející sezóny, když z prvního místa padli na sedmé.

Nejlepší série roku?

Team BDS překvapil, na rozdíl od MAD Lions však příjemně. Celek, který byl v loňském roce nejhorší a v zimě se držel spíše v dolní polovině tabulky, se vyšvihl až na první místo. Se skóre 7-2 porazil veškerou konkurenci. Nikdo nestačil na zběsilé tempo BDS.

Podobně šokující je druhá příčka Astralis. Příchod Adama „LIDER“ Ilyasova, jenž nahradil Olivera „Dajor“ Ryppu, dodal týmu potřebnou kvalitu. Jen málokdo po roce 2022 čekal, že na prvních dvou místech budou BDS a Astralis.

Svůj split po tragickém začátku zachránili Fnatic. Z prvních čtyřech zápasů nevyhráli jediný, z následujících pěti her však hned čtyřikrát zničili Nexus soupeře. Nakonec z toho bylo šesté místo a pohodlný postup do další fáze.

Ani přes velkou snahu se něco podobného nepovedlo Team Heretics. Tým vedený výborně hrajícím Marcinem „Jankos“ Jankowskim padl v již zmiňovaném tiebreakeru proti MAD Lions a jarní split pro něj končí.

Po odehrání všech zápasů byly vylosovány obě skupiny a Astralis s BDS si vybrali svého soupeře do prvního kola. Dánská organizace nastoupí proti Fnatic, BDS zvolili SK Gaming. Druhá fáze splitu začíná 8. dubna.

Skupina A
Astralis (2):Fnatic (6)
MAD Lions (8):Vitality (4)
Skupina B
BDS (1):SK Gaming (5)
G2 (3):KOI (7)
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).