Přejít k hlavnímu obsahu

Pohádkový příběh. Loni byli nejhorší, teď vládnou Evropě

29. 3. 2023 | 10:03 League of Legends Příběh
G2 Esports, Vitality nebo snad MAD Lions? Ne. První část jarního splitu LEC vyhráli BDS. Francouzská organizace vystoupala po devíti zápasech na nejvyšší stupínek a oslavila největší úspěch ve své krátkodobé historii. Ba co víc, hned za BDS se umístili Astralis, jejich kolegové ze spodku tabulky z roku 2022. Evropa nabízí další úžasný příběh.
Astralis a BDS ovládli LEC
Astralis a BDS ovládli LEC
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Jen Team Heretics a Excel měli před začátkem splitu horší kurz než Team BDS a Astralis. Týmy, jež v zimě (Winter Season) skončily na pátém, respektive osmém místě, překvapily všechny. Horní polovina tabulky? Možná. Ale první dvě místa? Jedno z největších překvapení posledních sezón.

Adam - Z outsidera hvězdou

Adam „Adam“ Maanane má za sebou divoké dva roky. Z Karmine Corp odešel francouzský toplaner na jaře roku 2021 do Fnatic, se kterými se na konci roku podíval až na mistrovství světa. Po nechvalně známém dramatu z Worlds, kdy jen několik hodin před začátkem turnaje tým kvůli rodinným důvodům opustil Elias „Upset“ Lipp, se tým rozpadl a Adam si našel nový domov v BDS.

Tam se mu vůbec nedařilo. Mančaft se s novým toplanerem umístil až na devátém místě a Adam skončil v akademii. Společně s Théem „Sheo“ Borilem a Jušem „Crownie“ Marušič si ale rychle díky slibným výkonům řekl o návrat do „A“ týmu.

Od začátku bylo jasné, že se do LEC vrátila vylepšená verze toplanera, jenž vyniká netradičními picky jako Darius nebo Olaf. Zima byla jen ochutnávkou toho, co přijde na jaře. Během devíti her úvodní fáze Spring Splitu získal Adam hned čtyřikrát ocenění MVP. Nejvíce ze všech hráčů v lize. Především díky výbornému představení nebojácného rváče na toplane skončili BDS na prvním místě a do skupin jdou jako jeden z favoritů.

Smutný rok

LIDER - Do třetice všeho dobrého

Nejde o žádného nováčka. Pro norského midlanera Adama „LIDER“ Ilyasova jsou Astralis třetí zastávkou v LEC.

Po neúspěšných angažmá v Misfits a Vitality se zdá, že se LIDER konečně našel. Všechno do sebe zapadlo a dánská organizace má za sebou nejúspěšnější tři týdny ze svého působení mezi evropskou elitou.

Když před začátkem Spring Splitu vyšly na veřejnost zprávy o odchodu Olivera „Dajor“ Ryppy z Astralis a jeho náhradě LIDERem, fanoušci nikterak nejásali. Ilyasov nebyl nikdy extrémně úspěšný, poslední měsíce před svým návratem do LEC strávil v akademii Golden Guardians. Kromě jeho umění na midlane byl velkou otázkou také netradiční champion pool.

LIDER je známý svými assassiny, nejčastěji na midlane nastoupí s Akali, Ireliou nebo Zedem. Obavy ohledně jeho zásobě midlanerů se ale zdály být zbytečné, vítězství si během posledních týdnů připsal i s Aurelion Solem nebo Ryzem. Bude v podobném tempu pokračovat i v BO3 sériích?

Co dál?

Spring Season je minulostí, 8. dubna začíná skupinová fáze LEC. BO3 série jsou zpět, Astralis si jako prvního soupeře vybrali Fnatic. V případě neúspěchu mají Astralis druhou šanci v lower bracketu.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).