Přejít k hlavnímu obsahu

Co to jako má být? Nová trofej Majoru sklízí kritiku. Jak vypadaly ty nejoblíbenější?

30. 3. 2023 | 10:11 Counter-Strike 2 Zajímavost
Francie se vůbec poprvé stala pořadatelskou zemí Majoru a je až ikonické, že právě tam se Counter-Strike rozloučí s turnaji v CS:GO. Jako by se totiž loučila celá francouzská scéna, která jen vzpomíná na úspěšné roky. Očekávalo se tedy, že poslední trofej v historii bude opravdu stát za to. Dva návrhy však sklízejí negativní reakce, tak se pojďme raději vrátit do minulosti.
Trofej pro vítěze BLAST.tv Paris Majoru
Trofej pro vítěze BLAST.tv Paris Majoru
Zdroj: BLAST.tv

Samotné logo BLAST je jednoduše zapamatovatelné a není divu, že dosavadní trofeje svých soutěží se dánský organizátor rozhodl dělat právě ve formě svého loga. Ve zlaté barvě vypadá opravdu dobře a čekalo se, že pro pařížský Major přijde maximálně drobný upgrade. Opak je ale pravdou. BLAST.tv jde úplně odlišnou vizuální cestou a pohár je toho jasným důkazem. Na výběr je žlutá či fialová varianta, ani jedna se však nezdá dostatečně prestižní na rozloučení s jedenáctiletou CS:GO historií. Ovlivní něco četná kritika?

Žlutá varianta trofeje
Žlutá varianta trofeje
Foto: BLAST.tv
Fialová varianta trofeje
Fialová varianta trofeje
Foto: BLAST.tv

Major trofeje mají dlouho historii, první Valve turnaj DreamHack Winter 2013 přitom ještě žádnou neměl. Už následující rok v Katovicích a Kolíně nad Rýnem ale vítězné týmy pozvedly pohár, který patří mezi ty vůbec nejvíce ikonické. Účastníci play-off je dokonce mají přímo jako trofeje ve hře, na rozdíl od generických in-game pohárů posledních let. DHW14 už se polepšil, v roce 2015 pak ESL pokračovala ve své tradici.

DreamHack Winter 2014
DreamHack Winter 2014
Foto: HLTV.org
ESL One Cologne 2014
ESL One Cologne 2014
Foto: ESL Gaming

Styly se potom hodně měnily, každý se snažil být unikátní a zapsat se do historie. DH Open Cluj⁠-⁠Napoca se držel tradičního vzhledu, MLG Major Columbus měl hezkou, ale nedotaženou koncepci. Trofej z ELEAGUE Major v Atlantě byla zase hodně minimalistická a nepůsobila jako trofej z největšího šampionátu roku. 

ELEAGUE Major
MLG Major 2016
MLG Major 2016
Foto: SteelSeries

Nejvíce Majorů od roku 2017 uspořádala společnost PGL, její trofeje ale v rukou hráčů nevypadaly tak dobře, jakkoliv honosně. Ta úplně působila moc obyčejně, dvě modernější zase nebyly majestátního charakteru.

PGL Major 2021
PGL Major 2021
Foto: PGL
PGL Major 2022
PGL Major 2022
Foto: PGL

StarLadder se snažil být originální, ale při blízkém pohledu na detaily se bohužel nevydařil podle představ. Alespoň ESL se tak u svých IEM Majorů držela různých podob své stříbrné klasiky, která nikdy nezklame.

StarLadder Major 2019
StarLadder Major 2019
Foto: Astralis
Intel Extreme Masters
Intel Extreme Masters
Foto: ESL

Která trofej se vám líbí nejvíce? Zapadne BLAST.tv Major do průměru, nebo ji ještě dotáhne k dokonalosti?

Jak vypadají domácí poháry? Tenhle je pro vítěze Tipsport MČR CS:GO
Jak vypadají domácí poháry? Tenhle je pro vítěze Tipsport MČR CS:GO
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.