Přejít k hlavnímu obsahu

České týmy v Evropě. Jak moc se jim letos (ne)daří oproti loňskému roku?

30. 3. 2023 | 15:30 Counter-Strike 2 Zajímavost
Před letošní sezónou proběhlo tradičně aktivní přestupové okno, které promíchalo sestavy každého domácího týmu. Okamžitě se začalo spekulovat, kdo z tohoto období vyšel nejlépe. Sebastian „beastik“ Daňo prohlásil, že týmy jsou na papíře silnější než vloni. Rozjezd je ale zatím tedy hodně pomalý. Na světové scéně se dá meziročně hovořit o polovičním propadu.
Loga 7 domácích týmů
Loga 7 domácích týmů
Zdroj: PLAYzone (koláž i foto)

První kvartál roku 2023 jde do finiše a ještě před vyvrcholením Tipsport CS:GO Praha můžeme hodnotit, kdo jak nejlépe vstoupil letošní sezónu. Dle HLTV žebříčku jsou na tom nejlépe SINNERS, kteří jsou jediným česko-slovenským týmem v nejlepší světové stovce. Jejich současná 74. pozice je však nejhorší od prosince 2020, proto se dá v porovnání s úrovní předchozích let dá hovořit jako jednookém králi mezi slepými.

Hodně času strávili trojnásobní mistři ČR v kvalifikacích na velké světové turnaje. Čtyřikrát došli daleko, ani jednou z toho ale nebyl postup ani do druhé fáze. Dvě úspěšná tažení zažili do čtvrtfinále CCT North Europe, jinak má jejich křivka postupně klesající tendenci. Změnit kurz by mělo stabilizování soupisky. Simon „KWERTZZ“ Horák se sice nemůže rovnat Adamu „NEOFRAG“ Zouharovi, potenciál v něm však dřímá.

Tomáš „oskar“ Šťastný
Tomáš „oskar“ Šťastný
Foto: SINNERS Esports (s povolením)

Na polovině loňských bodů je také Dynamo Eclot, které poprvé právě od loňského března vypadlo z nejlepší světové stovky. Po příchodu Guye „anarkez“ Trachtmana si oddechli od oficiálních turnajů a nejsou tak aktivní jako vloni, ale nyní už potřebují zabrat. Z dosavadních vystoupení totiž ani jednou nevybojovali finanční odměnou ohodnocené umístění. Domácí turnaj pro ně může být odrazovým můstkem.

Pokud budeme pokračovat v účastnících play-off Tipsport CS:GO Praha, tak jako další jsou na řadě Sampi.Tipsport. U nich je srovnávání trochu jiné, protože loni v březnu ještě neexistoval tým, ze kterého vzešla dnešní soupiska. Je však paradoxem, že tehdejší Sampi byli v HLTV žebříčku podstatně výše, než se kdy dostala pozdější pětice. Na HLTV.org se ukázali letos jen šestkrát a potřebují už konečně prolomit ledy.

Dynamo Eclot 2023
Dynamo Eclot 2023
Foto: Dynamo Eclot (s povolením)

Poslední na seznamu je Cryptova, u níž je to ještě složitější. V žebříčku totiž nebyla loni a není ani v současnosti. Zatím se ukázala jen v jedné kvalifikaci, kde navázala na stejné loňské neúspěchy. Těšit ji může alespoň 2. místo z menšího turnaje Become Better Series. Aby se dala považovat za TOP 4 na česko-slovenské CS:GO scéně, jak ji označil CEO organizace Michael Blažík, potřebuje zabrat na všech frontách.

Čestnou zmínku si na závěr zaslouží Entropiq a ENTERPRISE. Oba týmy ze začátku loňské sezóny znají prostředí nejlepší světové stovky, aktuálně ale sousedí přesně v polovině té druhé. Především současná pětice ENTERPRISE má před sebou těžký úkol, navázat na úspěšnou mezinárodní pětici, to stejné se poté dá říct o Entropiq, když budeme hovořit o kontextu jejich bývalé hlavní sestavy. Esuba je bohužel ze hry venku.

Název týmu2023 (body)2022 (body)
 Česká republika SINNERS74. (20 b.)38. (42 b.)
 Česká republika Dynamo Eclot107. (10 b.)72. (20 b.)
 Česká republika ENTERPRISE151. (7 b.)92. (15 b.)
 Česká republika Entropiq152. (7 b.)184 (6 b.)
 Slovensko Sampi.Tipsport168. (5 b.)129 (10 b.)
 Česká republika eSubanezařazena99. (13 b.)
 Česká republika Cryptovanezařazenanezařazena
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.