Přejít k hlavnímu obsahu

Největší téma českého Twitche: Umírá? Konec do 2 let zvažuje i Agraelus

3. 4. 2023 | 16:24 Twitch
V posledních dnech se rozebírá téma úpadku českého Twitche. Klesají čísla, nebo se jen v rámci stagnace vracejí do normálu? Případných příčin může být mnoho, každý má svůj názor.
Vojtěch „Agraelus“ Fišar
Vojtěch „Agraelus“ Fišar
Zdroj: Agraelus / Twitchtracker

Domácí streamerskou scénou zahýbala informace, že vysílání v češtině v posledním týdnu sledovalo v průměru 9 tisíc diváků. Většině tohle číslo přijde malé a řeší se příčiny. Když se přitom podíváme na dobu před pandemií koronaviru, tak v zimě na přelomu let 2019 a 2020 se průměr pohyboval okolo 7 tisíc. Lockdown ale celou hru překopal a čísla vyletěla do nebes. Ambice začaly být vyšší, ale možná ne reálnější.

Od každého projektu, či v tomhle případě platformy, se v průběhu let očekává určitý posun. Twitch jako platforma v mnohém stagnuje, ale stále je na poli streamerských služeb jasnou jedničkou. Hlavní vývoj se týká trhu obecně, kdy jsou stále populárnější krátké formáty, které jsou přesným opakem osmihodinových vysílání videoher. Právě o teorii spojené s poruchou pozornosti se naposledy rozpovídal DeeThane.

Do komentářů se k videu vyjádřil Sibiřan: „Určitě mají lidé horší udržení pozornosti, ale i s tím se dá pracovat. Já třeba místo toho, abych streamoval denně 8 hodin, streamuju 4-5x týdně 2-4 hodiny. Buďme upřímní, když někdo streamuje 5+ hodin, nemá tolik kontentu, aby každá část byla záživná a dojde k tomu, že bude mít nějaké slabší chvilky. Díky krátkým streamům a nonstop dění si až skoro do konce udržím 80% diváků, aniž by odcházeli.“

Na nižší čísla reagoval také CzechCloud: „Je to real, doslova to řešíme poslední tři týdny všichni. Největší problém je v tom, že i když jsme se vrátili na cca čísla z roku 2017/2018, tak je aktuálně na platformě tak 30x více streamerů. Samozřejmě nemůžeš vyrůst, protože nemáš prostor.“ Nakousl také obsah, reakce jsou králem. „Twitch určitě doomed není, ale zase se z něj stává platforma hlavně o hrách, a o hry není už takový zájem v livestream podobě.“

Všechno není jen o číslech, ale také o pocitech. V komentářích u videí na tohle téma se ale množí právě reakce spojené s vývojem doby, který koresponduje s názory výše. Kdo se neadaptuje, ten časem odpadne.

Změnu pociťuje také největší český streamer Agraelus. Právě jeho video přišlo jako první, kdy se debata o číslech rozjela při jeho vysílání. „Teď jsem se akorát vydeptal, do jakých s**ček to tady kleslo a jak ubohé to je. Je mi z toho docela ouzko,“ popsal své pocity na plnou pusu, jak má zvykem. Řekl sice, že se s tím stále dá něco dělat a může vysíláním pokrývat lepší hodiny, ale vyjádřil se také k tomu nejhoršímu možnému scénáři.

„Reálně dávám téhle scéně rok, maximálně dva, než Twitch chcípne. V případě, že se mi někam přesunout nebo to oživit, tak vycashuju a odejdu, hra končí,“ prohlásil Agraelus. Jaké kroky by mohly český Twitch zachránit?

Štítky: Twitch, Agraelus
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.