Přejít k hlavnímu obsahu

Vzhůru do Paříže! NEOFRAG, frozen a STYKO zabojují o poslední Major v CS:GO

6. 4. 2023 | 10:17 Counter-Strike 2 Preview
Rozlučka se CS:GO se nezadržitelně blíží. Pařížský BLAST.tv Major zároveň bude i jediným v tomto roce, neúčast tak bude automaticky znamenat další rok čekání. Na samotnou akci se dostane jen 24 vyvolených, kteří budou na konci dubna soutěžit o korunu krále. Pro účast je potřeba projít kvalifikačním sítem, regionální RMR turnaje začínají už v tomto týdnu.
BLAST.tv Paris Major
BLAST.tv Paris Major
Zdroj: BLAST.tv

Souboje o BLAST.tv Paris Major jsou rozděleny do tří regionů a celkově čtyř turnajů – Evropa A, Evropa B, Amerika a Asie. Ze starého kontinentu postoupí 17 celků. Sedmičku do Legends a devítku do Challengers doplní vítěz Last Chance, kde se o poslední místenku utká šest týmů, které ve swissu dvakrát vyhrají. Amerika má k dispozici jeden slot do Legends a čtyři do Challengers, Asie pouze dvě místa v Challengers.

České a slovenské fanoušky bude zajímat především Evropa A, ve které za snem vykročí kompletní trojlístek reprezentantů česko-slovenské scény. Největší šanci na postup má David „frozen“ Čerňanský jakožto semifinalista posledního Majoru, vrátit se na turnaj nejvyšší úrovně ale jistě budou chtít také Adam „NEOFRAG“ Zouhar i Martin „STYKO“ Styk. Rozloučit se s Global Offensive zklamáním nebude chtít nikdo.

Největším favoritem první evropské skupiny budou týmy jako FaZe Clan, Natus Vincere nebo obhájci prvenství Virtus.pro. Vysoko v HLTV žebříčku se mimo týmů NEOFRAGa (OG) a frozena (MOUZ) nachází také fnatic, celá tato šestice se dá považovat za nejžhavější kandidáty na úspěch. Všichni ostatní už jsou mimo nejlepší třicítku, o postup se určitě porvou i STYKO a jeho Apeks, aktuálně 38. nejlepší tým světa.

Slot na RMR si přímo díky výkonům z posledního Majoru vybojovali Bad News Eagles a Sprout, účast chtějí zopakovat také GamerLegion. Stabilní formu ale prokazují také SAW, 1win a B8, s nimiž se určitě musí počítat, Falcons zase oplývají neuvěřitelnými zkušenostmi a motivací si zahrát na Majoru před domácím publikem. Složení překvapivě doplňují doplňují dva týmy z ostrovů, Into The Breach a Viperio.

Úvodní zápasové dvojice
 Rusko Virtus.pro vs.  Portugalsko SAW
 Evropa MOUZ vs.  Ukrajina B8
 Evropa fnatic vs.  Velká Británie Viperio
 Ukrajina NAVI vs.  Velká Británie Into The Breach
 Kosovo Bad News Eagles vs.  Rusko 1win
 Evropa Sprout vs.  Francie Falcons
 Evropa FaZe Clan vs.  Evropa OG
 Evropa Apeks vs.  Evropa GamerLegion

Co se týče formátu, k přímému postupu je nutné vyhrát tři zápasy a prohrát maximálně dvakrát. První dvě kola a zápasy s bilancí 1-1 se hrají jako BO1, ve všech dalších případech se týmy bojující i postup či přežití utkají v BO3 sériích. Z evropské skupiny A postoupí čtyři nejlepší týmy do Legends, čtyři další do Challengers, týmy se skórem 2-3 čeká turnaj poslední naděje. Začínáme už 6. dubna, tak si to nenechte ujít!

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.