Přejít k hlavnímu obsahu

19 Majorů, 19 účastí NAVI. Kdo další se po 10 letech může zapsat do historie?

8. 4. 2023 | 12:18 Counter-Strike 2 Zajímavost
Natus Vincere patří mezi nejvíc ikonické pojmy historie Counter-Striku. Na CS:GO sice původní sestava, jedna z nejúspěšnějších v CS 1.6, nechtěla přestoupit, následně ale začala psát historii. Nechyběla na prvním Majoru a zahraje si i na tom posledním. Něčím takovým se nikdo jiný pyšnit nemůže, ačkoliv další tři organizace bojují o účast na prvním a posledním Majoru.
Oleksandr „s1mple“ Kostyliev
Oleksandr „s1mple“ Kostyliev
Zdroj: Natus Vincere

4. listopadu 2012 oficiálně Natus Vincere přestoupili z CS 1.6 na CS:GO. Jména jako Yegor „markeloff“ Markelov nebo Ioann „Edward“ Sukhariev patřila v „jedna šestce“ k největším ikonám, v Global Offensive ale v NAVI nepřežili ani do prvního Majoru. Ten byl na dlouhou dobu jediný, na kterém s NAVI nehrál Ladislav „GuardiaN“ Kovács, jenž zaujal pozici snipera a v ukrajinské organizaci se zařadil mezi velké postavy. Celkově má slovenský ostrostřelec na kontě čtrnáct Majorů, pohár ale nad hlavu ale nikdy nepozvedl.

Postupnými krůčky se Natus Vincere dostali až do finále, v něm ale prohráli dvakrát po sobě. Velkého triumfu se dočkali až v éře bez GuardiaNa, kdy se vše už točilo kolem Oleksandra „s1mple“ Kostylieva. Dnes už jedna z největších legend světa CS:GO aktuálně kroutí v NAVI svoji sedmou sezónu. Nyní se mu s týmem podařilo jako vůbec prvním postoupit na BLAST.tv Major do Paříže, kde nebudou chybět podevatenácté v řadě. Celkem si pětkrát zahráli finále, třikrát skončili v semifinále a sedmkrát ve čtvrtfinále. Krásná bilance.

Druhý nejvyšší počet Majorů mají na svém kontě fnatic a Ninjas in Pyjamas, kteří byli největšími rivaly z úvodu CS:GO. Fnatic vyhráli 3 z prvních 6 Majorů, NIP pět finálových účastí proměnili jen v jeden titul. Od té doby už se ani jeden tým do finále nepodíval, nic to však nemění na tom, že éru CS:GO započali a mohou ji ukončit. Fnatic postoupili již pošestnácté a stejný počin mohou příští týden zaznamenat NIP. Zopakovat účast z prvního Majoru mohou ještě také američtí Complexity, jenž mají na kontě celkem sedm účastí.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.