Přejít k hlavnímu obsahu

Erupce nostalgie v Olomouci na StarCraft Open!

21. 4. 2023 | 12:29 StarCraft 2 Turnaj
Stěžejní pilíř progamingu, praotec všech esportových her a doslova žijící legenda StarCraft: Brood War oslaví své pomyslné 25. narozeniny na LANce v Olomouci již v květnu tohoto roku. Přijdete se podívat, fandit, či jen tak prohodit pár slov?
Logo StarCraft Open Olomouc
Logo StarCraft Open Olomouc
Zdroj: https://starcraft.lipe.cz/olomouc

Letos tomu bylo 25 let, co se začalo měnit vnímání počítačových her jako pouhé zábavy dětí a náctiletých a začal jejich posun na úroveň sportu, kterým se dá i živit. Světlo světa tehdy spatřila realtimová strategie StarCraft, jíž se dostalo nejprve vlažného přijetí a v narážce na staršího bratříčka WarCraft označení „Orkové ve vesmíru“, aby jen o pár let a 11 miliónů prodaných kopií později společně s výše zmíněným a dalšími legendárními tituly jako Counter-Strike nebo Quake definovala pojem esport.

Před svými dvacetinami dostala hra nový kabát v podobě Remastered verze s nablýskanou grafikou ve vysokém rozlišení, všechny zvuky i hudební doprovod byly nahrány znovu a po dlouhých letech se hráči mohli utkat po internetu na oficiálních serverech. I nyní, čtvrt století od vydání, komunita hráčů StarCraftu stále žije a i přes pokles zájmu sponzorů se především díky neuhasínající popularitě v Jižní Koreji ti nejlepší svým koníčkem mohou stále živit. A pozadu nezůstávají ani tuzemští hráči, kteří kromě pravidelné účasti v mezinárodních soutěžích a blížícího se čtvrtého ročníku česko-slovenské ligy, chystají po delší době offline setkání.

Bitva ve StarCraft Brood War
Bitva ve StarCraft Brood War
Zdroj: https://www.gameplanet.co.nz/news/g58d846076bfe9/Blizzard-announces-StarCraft-and-Brood-War-remaster/

Původně pravidelné každoroční setkání dobrých známých v souboji o „nadvládu nad Olomoucí“ se letos rozrostlo o otevřený turnaj v královské disciplíně 1v1. Pod názvem Olomouc StarCraft Open se první květnovou sobotu uskuteční klání v prvním dílu StarCraftu následované noční „LAN party“. Vše se odehraje v počítačové herně, takže i náročnějším účastníkům stačí sbalit pouze myš a klávesnici a přijet změřit síly, ale hlavně se po letech setkat s ostatními. Nejlepší hráči si kromě obdivu a uznání komunity odnesou i peněžité a věcné ceny; vítěz se mimo to může těšit na originální pohár. Vítáni jsou samozřejmě i fanoušci a diváci, kteří budou moci sledovat komentované zápasy z turnaje včetně rozhovorů s hráči na projekčním plátně v herní kavárně s nabídkou občerstvení. O zábavu ale nepřijdou ani ti, kteří se nebudou moci zúčastnit osobně - přestože budou ochuzeni o atmosféru přímo na místě, stejná porce audiovizuální zábavy je čeká na streamu od FearTV.

Týden po spuštění registrací se kapacita hlavního turnaje z větší poloviny naplnila, následná noční LAN dokonce do posledního místa. Kapacita herny však ještě plná není a v případě zájmu je možné kontaktovat organizátory pro více informací. Hráči budou mít k dispozici počítač od otevření herny po celou dobu trvání turnaje, maximálně však do osmé hodiny večer. Poté začíná tzv. „nočka“, na níž je možné zůstat až do osmé hodiny ráno a kde kromě StarCraftu v módu 4 proti 4 na klasických mapách jistě dojde i na další tradiční i netradiční hry jako Conter-Strike nebo Dota.

Logo StarCraft Open Olomouc
Logo StarCraft Open Olomouc
Zdroj: https://starcraft.lipe.cz/olomouc

Přijďte si zahrát nebo se alespoň podívat a zavzpomínat na časy, kdy se hráči pravidelně střetávali na mezihernových turnajích nebo LAN party - již v sobotu 6. května!

Více informací a registrace na webu akce: https://starcraft.lipe.cz/olomouc
Aktuality v události na Facebooku: https://www.facebook.com/events/134599819438881

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.