Přejít k hlavnímu obsahu

5 milionů korun za výhry v turnaji? Komunita kritizuje nízké prize pooly

25. 4. 2023 | 17:47 Counter-Strike 2 Komentář
Kompetitivní hraní her se každým rokem vyvíjí, ne všude ale rostou odměny za vítězství. Jedním z takových případů je Intel Extreme Masters od největšího světového organizátora ESL.
Team Vitality jako vítězové IEM Rio
Team Vitality jako vítězové IEM Rio
Zdroj: ESL Gaming

Před několika lety se ESL rozhodla sjednotit některé své značky, aby byl v celoročním kolotoči lepší přehled. Tímhle krokem se ale mimo jiné stalo, že pod prestižní značkou IEM se konají turnaje různých kategorií, které se liší až samotnými parametry, nikoliv názvem. Snaha o zjednodušení tak přináší opačný účinek.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Ze série IEM jsou soutěže v Katovicích a Kolíně nad Rýnem nadevše, a to odjakživa. Jen na tyto týdny jsou však ohlášeny také turnaje v Riu de Janeiru a Dallasu, ten první už je za námi. Tato dvě klání se dají považovat za následovníka DreamHack Masters, kde se již v roce 2016 hrálo o 250 tisíc dolarů. Dnešní prize pool s ještě prestižnější záštitou IEM? Stále stejný. Kritika se tak žene ze všech stran, ať už oprávněná, nebo nikoliv.

ESL je největším gigantem na poli CS:GO a komunita zřejmě očekává určitý růst. Otázkou ale je, jestli má esport v dnešní době kam růst, vzhledem k recesím a dalším potížím současné doby. „V esportu jsme už nejspíš ušli velký kus cesty, když se prize pool 250 000 dololarů za turnaj označuje jako „ubohý“,“ komentuje kritiku Jiří „Bananides“ Johanides. Pro představu – vítěz si v Riu de Janeiru přišel na 2,1 milionu korun.

Jako problém se dá označit právě pojmenování turnaje, protože na soutěžích kalibru IEM Rio se neočekává účast kompletní světové špičky, podobně jako dříve u DreamHack Masters. Zařazení do Intel Grand Slamu a možnost vyhrát Tier 1 turnaj je ale opravdu lákavá. Všechno se odvíjí od toho, kdo na turnaji vlastně hraje.

Zajímavé je srovnání s Brazy Party, což je menší turnaj startující ve středu, jenž se odehraje online, ale i tak nabízí vyšší finanční odměny. Proto také nalákal Cloud9, BIG či některé týmy, které jedou takřka nonstop, ale díky prize poolu si jej i před Majorem nenechají ujít. Někdo holt v rámci přípravy preferuje ostré zápasy.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.