Přejít k hlavnímu obsahu

Celní správa zadržela falešné kartičky pokémonů za půl milionu!

27. 4. 2023 | 16:24 Zajímavost
Parádní zásah se povedl hlídce bratislavské celní správy. Při kontrole vozidla našli a okamžitě zadrželi hned 3508 balíčků falešných sběratelských kartiček dosahujících hodnoty až přes 22 tisíc euro, tedy přes 500 tisíc korun.
Falešné sběratelské kartičky
Falešné sběratelské kartičky
Zdroj: Finančná správa Slovenská republika

Finanční správa Slovenské republiky prohlášení o hodnotném úlovku bratislavských celníků. Hlídka zasahovala v areálu na ulici Stará Vajnorská a zaměřila se na kontrolu vozidla se slovenskou poznávací značkou. Jeho majitelem byl 53letý občan čínské národnosti, načež ho celníci vyzvali, aby zpřístupnil úložný prostor a interiér vozu, kde se nacházely kartonové krabice.

Hlídka na místě provedla úplnou vnitřní kontrolu vozidla a objevila podezřelé zboží, které vykazovalo znaky porušování práva duševního vlastnictví. Šlo o 3 508 balíků sběratelských kartiček Pokémon a 184 obalů na karty. Přepravce k nim nepředložil potřebné doklady o původu a způsobu nabytí.

Pokud by se tyto oblíbené karty pro děti dostaly na trh a prodaly se jako originál, škoda by činila 22 692 euro, tedy více něž půl milionu korun. Tedy alespoň takovou ztrátu vyčíslil majitel ochranné známky. Pachateli hrozí pokuta až 67 tisíc eur, tedy trojnásobek škodné částky a případně trestní stíhání.

Sběratelské kartičky Pokémon jsou na trhu již desítky let a stále je o ně veliký zájem. Proto jsou často i předmětem padělání. Při jejich koupi je třeba si dávat pozor na cenu. Pokud je nižší, než bývá u originálních výrobků, jedná se o první znak toho, že kupujete „fejk“. Rovněž je třeba si dávat pozor na chyby při tisku a rozpoznávací znaky.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.