Přejít k hlavnímu obsahu

Český experiment. Kvalifikuje se někdo z naší scény na esportovou olympiádu?

28. 4. 2023 | 09:21 Zajímavost
Letošní esportová olympiáda vzbudila spoustu negativních reakcí. Organizátoři totiž navázali na dřívější Olympic Virtual Series, tedy virtuální verze skutečných sportů, jen s nepřesným pojmenováním, což je pro nadšence do esportu skoro až urážka. Někdo ale v Olympic Esports Series uviděl šanci reprezentovat a ponořil se do tréninku. Šance na olympiádu žije!
Češi na olympiádě
Češi na olympiádě
Zdroj: Olympic Esports Series

Obléknout národní dres by v Singapuru chtěl i Štěpán „ecoo“ Mach, bývalý manažer eSuby a současná hlava české reprezentace ve hrách Dota 2 a CS:GO. „Oznámení virtuálního sportu na olympiádě mě namotivovalo vyzkoušet si všechny podporované hry. Jako hru s nejnižší bariérou vstupu jsem vyhodnotil Tic Tac Bow,“ napsal v době představení konceptu na Twitter. Právě Tic Tac Bow vzalo několik českých hráčů skutečně útokem.

Mobilní hra Tic Tac Bow aneb virtuální lukostřelba totiž při oznámení měla jen několik stovek stažení na Google Play. Mnozí si ťukali na čelo, proč právě taková hra byla zvolená. Jak ale ecoo zmiňuje, ukázala se být právě zajímavou variantou pro hráče, kteří by se na esportovou olympiádu chtěli namotat. Grind mohl začít.

Po desítkách hodin tréninku a hraní ladderu se ecoo umístil na 23. místě z celého světa. Jen o pár příček níže se nachází League of Legends hráč Ondřej „oki1“ Hlaváček a CS:GO komentátor Petr „Lomister“ Otradovec. Jen těsně za nejlepší padesátkou se pak umístil redaktor Prokop „Hippowan“ Sojka. V samotné kvalifikaci na Olympic Esports Series ale začíná každý začíná od nuly. Půjde však o zúročení nabytých zkušeností.

Kvalifikační boj, kde se stále hraje proti botům, započal 27. dubna. 8. května poznáme 32 postupujících na online část mistrovství světa. Na samotné finále, esportovou olympiádu, se ale do Singapuru dostane pouze nejlepších 6 hráčů. „Skill ceiling byl některými jedinci víceméně dosažen na 100 %. Reálné šance někoho z Čechů na TOP 6 jsou bohužel velmi nízké. Držte nám palce,“ napsal ecoo na sociální sítě. Tak snad to klapne!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.