Přejít k hlavnímu obsahu

Manipulace za cílem výdělku! Hráči zneužili bankrotu svého týmu, dostanou ban?

2. 5. 2023 | 13:32 Counter-Strike 2 Zajímavost
1. května oznámila dánská organizace Copenhagen Flames na svých sociálních sítích, že bankrotuje a po sedmi letech ukončuje své působení na esportové scéně. Hráči o tom byli samozřejmě informováni s předstihem, nikdo však nečekal, k čemu se uchýlí. Hromadně se před veřejným oznámením rozhodli skoupit stovky samolepek, jejichž cena okamžitě vyletěla.
Samolepky týmu Copenhagen Flames
Samolepky týmu Copenhagen Flames
Zdroj: Valve / Water CSGO

Obchodníci budou dobře obeznámení s pojmem „insider trading“. Jde o využití neveřejných informací za cílem zisku, v některých státech je dokonce nelegální. Právě k insider tradingu by se dala přirovnat současná situace kolem Copenhagen Flames. Když nějaká organizace zaniká, ceny jejich herních předmětů vzrostou a dá se na nich dobře vydělat, hlavně v případě rychlé reakce. Pokud tedy nevyužijete informací ze zákulisí.

Právě tohle se odehrálo v případě dánské organizace. Několik dní před oznámením bankrotu totiž dnes již bývalí hráči začali ve velkém vykupovat týmové Major samolepky a pouhých pár hodin před oficiální zprávou o konci organizaci je umístili do tzv. Storage Units. Informaci propálil dokonce jeden z obchodníků, který jim samolepky prodával. Ceny oproti původní ceně vyletěly zhruba na dvojnásobek, od té však mírně klesají.

Dánští hráči zanikajícího týmu se svojí strategií nijak netajili a nákupy prováděli na svých hlavních účtech, navíc ještě s veřejnými inventáři. I když do Storage Units nejde vidět, je všem jasné, o co tady jde. Můžete namítnout, že si chtěli samolepky schovat na památku, což by bylo samozřejmě v pořádku. V počtu několika stovek je to ale nanejvýš podezřelé. Těžko soudit, do jaké míry jsou si vědomi rizika, co jim může přinést.

Nelze se jim příliš divit, že jim takový nápad o jednoduchém výdělku přišel na mysl. Steam Market sice není regulovaným trhem, ale nejspíše by nebylo překvapivé, kdyby hráčům v případě snahy o prodej přilétl trade ban. V tuto chvíli jsou ale stovky samolepek ukryté a je otázkou, kolik na nich mohou vydělat, pokud je budou držet delší dobu. Navíc v takovém počtu, který při hromadném prodeji opět cenu srazí rychle dolů.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.