Přejít k hlavnímu obsahu

Postup na MS! Bývalý český profík zůstává ve hře o esportovou olympiádu

9. 5. 2023 | 09:30 Reportáž
Esportová olympiáda s sebou nenese jen negativní ohlasy. Čeští hráči se rozhodli vzít útokem jednu z nových her, které byly do programu zařazeny, a vyšlapat si cestičku třeba až do Singapuru, kde se vrchol snažení uskuteční. První fázi po desítkách hodin snažení zvládl Štěpán „ecoo“ Mach, bývalý přední hráč karetní hry Hearthstone, a zahraje si na mistrovství světa!
Štěpán „ecoo“ Mach na DreamHacku
Štěpán „ecoo“ Mach na DreamHacku
Zdroj: eSuba (s povolením)

Olympic Esports Series přinese střetnutí ve virtuálních variantách skutečných sportů, tedy až na Fortnite, který byl do programu zařazen nedávno. Hrou s nejsnazším zapojením od nuly se zdála být nová mobilní hra Tic Tac Bow, která reprezentuje lukostřelbu. Abychom tedy byli přesní, jde o kombinaci lukostřelby s piškvorkami. Jednoduchá, kritizovaná, ale po určitém čase také vysoce návyková hra – která je o skillu.

Od začátku března se hráči snažili zdokonalovat své dovednosti v herním žebříčku, v zápasech proti počítačem ovládaným soupeřům. Oficiální olympijská kvalifikace propukla 27. dubna, a i tady se hrálo proti AI. Cílem bylo v devíti zápasech daného dne zaznamenat co nejvyšší skóre (maximálně 770 bodů na hru, 730 a více se dala považovat za úspěšnou), každý den přinesl jeden pokus. Následně byl sestaven žebříček.

Už v prvním dni se na 4. místo vyhoupl český hráč a dnešní manažer CS:GO a Dota 2 reprezentace Štěpán „ecoo“ Mach. Jeho skóre ale ani zdaleka nestačilo na postup, v průběhu necelých dvou týdnů se zdokonalil ještě pětkrát. Náročný byl zejména závěr celého boje o umístění v TOP 32, když hráči postupně objevili pattern, který proti počítačovému soupeři dokonale fungoval. Nakonec si však odnesl krásnou 11. příčku.

Pozice mezi 32 nejlepšími hráči Tic Tac Bow znamená postup na mistrovství světa! Ecoo sice ještě nikam nepoletí, ale jako jediný domácí hráč zůstává ve hře o esportovou olympiádu, které se uskuteční v Singapuru. Do městského státu v jihovýchodní Asii poletí pouze 6 nejlepších střelců. Mezi náhradníky zůstává také komentátor Petr „Lomister“ Otradovec, ostatní hráči zůstali za hranicí nejlepší padesátky.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.