Přejít k hlavnímu obsahu

Aréna bude poprvé v historii bez Rusů! Ukrajina svoji sérii naopak uhájila

16. 5. 2023 | 17:16 Counter-Strike 2 Zajímavost
Takové selhání Rusko nepamatuje. Dlouhé roky platilo za zemi s jedním z nejvyšších počtů zástupců na Majorech, tentokrát ale poprvé v historii nebude mít v play-off ani jednoho. Tuhle statistiku uzavřelo vypadnutí NAVI, jehož dva hráči se však k reprezentaci Ruska nehlásí.
G2 Esports s ruskou vlajkou
G2 Esports s ruskou vlajkou
Zdroj: sociální sítě fanouška (ilustrační foto)

Devět ruských hráčů se kvalifikovalo na poslední CS:GO Major, na RMR totiž selhaly přední celky jako Cloud9, Team Spirit nebo Aurora. Jde tak o velký pokles oproti minulým patnácti reprezentantům či až dvaceti na jednom z nedávných turnajů. Z výčtu navíc hned v první fázi vypadla ruská pětice forZe a Dagestánec z OG Abdulkhalik „degster“ Gasanov. Někteří pozůstalí ale stále patřili mezi kandidáty na titul.

Vše tak stálo na dvojici z Natus Vincere – u níž je důležité říct, že hráči reprezentují ukrajinskou organizaci a odmítají jakékoliv spojení s Ruska – a jednotlivci z G2 Esports. Ten se pro změnu stal obětí ruských fanoušků na prosincovém turnaji BLAST Premier World Final, kde se s jeho spoluhráči vyfotili příznivci s roztaženou ruskou vlajku. Situace tehdy vzbudila velký povyk, tábor G2 se ale skutečně stal jen obětí.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Ani tyto hvězdy ale neuspěly, i když byly pasovány minimálně na kandidáty na play-off. G2 Esports s Iljou „m0NESY“ Osipovem ve čtvrtém kole vypadli s fnatic, ruský zmar dokonali Denis „electroNic“ Sharipov a Ilya „Perfecto“ Zalutskiy proti neméně hvězdnému FaZe Clanu. Vyřazovací část tak bude bez dvou z nejlepších týmů světa, v tom je krása nevyzpytatelných Majorů. Tier 2 scéna je hladovější než kdy předtím.

Rusko vyřazením svých posledních zástupců přišlo o svoji nepřetržitou sérii účastí v play-off. Ukrajina je i přes vypadnutí NAVI naopak zachráněná. Díky Monte její hráči nezaváhali ani jednou v historii všech Major turnajů, podobně naposledy před šesti lety zachraňoval Ukrajinu Danylo „Zeus“ Teslenko, jenž vyhrál krakovský Major s Gambit. Stejně konzistentní statistikou se v dějinách může pyšnit už jenom Dánsko.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.