Přejít k hlavnímu obsahu

Naháněl jsem si ego proti botům. Teď se ale chci kvalifikovat na olympiádu, říká ecoo

20. 5. 2023 | 11:10 Rozhovor
Olympic Esports Series v některých titulech čeká finální část světové kvalifikace, jen ti nejlepší se podívají na esportovou olympiádu v Singapuru. Jedním z ambiciózních hráčů je i Štěpán „ecoo“ Mach, bývalý přední český Hearthstone hráč, donedávna člen eSuby a manažer české esportové reprezentace, jenž v Tic Tac Bow bude bojovat o historický úspěch. Do lukostřelecké mobilní hry vložil v posledních týdnech maximum úsilí a o tomto víkendu jej bude chtít zúročit.
Štěpán „ecoo“ Mach se sbírkou trofejí eSuby
Štěpán „ecoo“ Mach se sbírkou trofejí eSuby
Zdroj: osobní archiv (s povolením)

Když se oznámila Olympic Esports Series, jaké byly tvé první reakce?

Prvně jsem se docela zasmál. Měl jsem stejnou reakci jako všichni v okolí, a to, že jde o naprostý přešlap. Druhý den jsem postoj přehodnotil, protože jsem si uvědomil, co asi vedlo k tomu rozhodnutí oznámení některých her na OES. Sice bych byl rád, kdyby to pro příště bylo spíš o tradičním esportu, ale nevidím tu důvod některé hry odsuzovat.

Napadlo tě hned, že by ses mohl právě ty stát českým olympionikem?

Vůbec. Popravdě, první impulz prozkoumání všech her byl pro eSubu. Chtěl jsem zjistit, jaká je šance vyskautovat nějakého hráče, který pojede na olympiádu v modrém dresu. A zjistil jsem, že ta šance je pěkně nízká.

Proč sis (nejen ty) vybral Tic Tac Bow? Hra působila zvláštně, ale vlastně byla návyková.

Každá hra měla nějaký formát kvalifikací, některé byly například úplně uzavřené jen na pozvánky. Pro pracovní účely jsem si tak zkusil všechny free-to-play tituly, kde už nebyla zajetá hráčská základna, a Tic Tac Bow mě docela chytl. Ze srandy jsem začal šplhat v žebříčku, až to přešlo v menší obsesi, kdy jsem si o hře začal zjišťovat všechno kolem, připojil se do komunitní Discord server a uvědomil si, že kvalifikovat se není myšleno už jen ze srandy.

Jak ses hru učil? Bylo to jen o grindu? Kdy jsi získal pocit, že ti ta hra jde?

Z počátku jenom grind. Hrát, hrát a hrát. Nevědělo se dlouho, jakým stylem budou kvalifikace, proto jsem se snažil naučit hru jako takovou, místo soustředění se na konkrétní styl, který by mohl v budoucnu být v kvalifikaci. Hrál jsem sám, komunikoval s náhodnými lidmi na Discordu, sdíleli si zážitky a strategie. Časem jsem si dokonce udělali tréninkovou skupinu s dalšími Čechy a Slováky, kde jsem se snažil ostatní přiučit, ať mají taky šanci se kvalifikovat. (smích)

Každopádně, mám rád různá data a statistiky. Mám připravených nespočet Excel tabulek s lineupy a nejlepšími strategiemi. Udělal jsem si i menší databázi „oficiálních“ her, kde monitoruju svůj průměr na střelu a medián. Takže je to tak 60 % in-game a 40 % příprava mimo hru.

Štěpán „ecoo“ Mach na DreamHacku
Štěpán „ecoo“ Mach na DreamHacku
Foto: eSuba (s povolením)

Pokud se nepletu, hrálo se jen proti PvE. Budovalo se tak dobře sebevědomí?

Přesně tak. Já to ale první dva týdny nevěděl. Spokojeně jsem si hrál a naháněl si ego winratem proti botům. (smích)

Jak probíhala samotná kvalifikace? Kdy jsi získal jistotu, že už to klapne?

Po prvním dni jsem byl na 4. místě a očekával jsem, že to bude stačit na kvalifikování se. Šeredně jsem se ale spletl. Našla se nová strategie a všichni se neskutečně během deseti dní zlepšili. Musel jsem tak zlepšovat svoje skóre celkem pětkrát, ale věděl jsem, že už to udržím. Otázka byla, z kterého místa to bude.

Jaká jsou tvá očekávání nyní? Poprvé se utkáš proti hráčům, znáš vůbec jejich kvality?

Očekávání těžko říct. Asi potvrdit 11. místo z kvalifikace a dostat se do horní poloviny – TOP 16. Cíl je ale pochopitelně vyšší, a to kvalifikovat se do Singapuru. Poprvé se naštěstí neutkáme. Jak jsem již zmiňoval, trénoval jsem důkladně, ať už proti klukům z CZ, tak proti „profíkům“, se kterými se utkám i na turnaji.

Řekni nám něco o formátu. Co musíš udělat pro to, abys na olympiádu postoupil?

Nejlepších 32 hráčů se utká v Double Elimination pavouku. BO3 zápasy rozhodnou, kdo se dostane do finální TOP 6, která následně postupuje na Olympic Esports Series v Singapuru. Potřebuju tak vyhrát 3 zápasy v pavouku vítězů (WB), případně o něco málo víc, když půjdu přes pavouk poražených (LB).

Máš před nejdůležitějším víkendem nějakou trému? Nenapadlo tě zápasy třeba streamovat?

Naštěstí už mám nějaký ten vypjatější zápas z dob Hearthstone za sebou. Když bych to měl přirovnat k zápasu o postup na WESG do Číny, tak teď necítím vlastně vůbec žádný tlak. Ale uvidíme o víkendu, třeba se přece jenom nějaká nervozitka dostaví. Zápasy streamovat nebudu, chci být ve svém komfortu a soustředit se stoprocentně na zápasy. Moje tažení můžete sledovat na YouTube World Archery.

Na závěr se zeptám, dá se v hraní takové hry zúročit tvé zkušenosti z esportové minulosti?

Myslím, že je odpověď víc než jasná. Ať už zmiňovaný přístup k tréninku, nějaké mechanické dovednosti, stejně tak ta mentální pohoda a nedostání se zbytečně pod stres.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.