Přejít k hlavnímu obsahu

Francie je na nohou! Vitality to dokázali, ZywOo se dočkal svého Major titulu

21. 5. 2023 | 19:19 Counter-Strike 2 Reportáž
Světová jednička skutečně nezaváhala. Team Vitality prošel posledním CS:GO Majorem na domácí půdě bez jediné prohrané mapy a s jednoznačnou bilancí jeho hráči pozvedli trofej nad hlavu. Dočkali se nejen dva francouzští hráči, ale také rekordman Peter „dupreeh“ Rasmussen.
Team Vitality na BLAST.tv Majoru
Team Vitality na BLAST.tv Majoru
Zdroj: HLTV.org (Josip Brtan)

Team Vitality se na Majoru dostal přímo do Legends Stage, když na RMR zaváhal jen jednou. Žádné další už ale nepřišlo. Mezi legendy Dan „apEX“ Madesclaire a jeho spoluhráči postoupili triumfy nad ENCE, G2 a Monte. V play-off poté skolili Into The Breach a Apeks, bilanci měli 8-0 na mapy. Po vypadnutí Heroic byli suverénně nejžhavějším kandidátem na titul. A oni skutečně triumfálně ukončili CS:GO éru.

Finálový soupeř byl více než překvapivý, GamerLegion ale hráli krásně, objev turnaje Ivan „iM“ Mihai jakbysmet. Souboj se světovou jedničkou, to je ale jiná káva, i když měli na kontě už nejeden velký skalp.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Souboj o titul začal na Overpassu, nejsilnější mapě GamerLegion. I když na něm mají Vitality až svůj pátý nejlepší winrate, stále byli dokonale připraveni. Obrana byla takřka neprostupná, všem hráčům to střílelo a jen GL jen čtyřikrát dokázali uspět za celou T stranu. Po změně stran už přidali jen další dva body.

Ztratili tak vlastní map pick a věděli, že potřebují zvládnout Nuke, na kterém je soupeř v posledních 3 měsících neporažený. IM se ale urval ze řetězu a jeho 23 killů za CT stranu drželo GamerLegion nad vodou. Vitality ale začali otáčet a koncovku již zvládli. Kroniku největších CS:GO turnajů tak zakončí na trůnu.

Hráči přitom napsali různé příběhy. Zatímco kapitán apEX se na vrchol vrátil po dlouhých osmi letech, dvojnásobný nejlepší hráč světa Mathieu „ZywOo“ Herbaut proměnil vůbec poslední příležitost a navázal na rivala Oleksandra „s1mple“ Kostyliev, jenž na triumf také dlouho čekal. Nejkrásnější je pro ně triumf před domácím publikem, ačkoliv šlo o jediné Francouze na Majoru. Dokonalější vyvrcholení si přát nemohli.

Od začátku roku 2022 je sestava Vitality mezinárodní, příchod tří velkých postav dánské scény si tehdy nemohli nechat ujít. Peter „dupreeh“ Rasmussen, Emil „Magisk“ Reif a Danny „zonic“ Sørensen nyní doplnili sbírku z dob v Astralis. Dupreeh se svým pátým titulem navíc osamostatnil na čele tabulky nejúspěšnějších hráčů. Tvář týmu však dotvořil až Lotan „Spinx“ Giladi – smrtonosná zbraň z Izraele.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.