Přejít k hlavnímu obsahu

Jankto: Milionové přestupy způsobili SINNERS. Příklad si můžeme vzít z Oktagonu

24. 5. 2023 | 11:30 Counter-Strike 2 Video
Jakub Jankto se v rozhovoru na Discordu PLAYzone před vyvrcholením posledního Majoru v historii Counter-Strike: Global Offensive vyjádřil k několika důležitým tématům domácí scény. Zhodnotil komunikaci hráčů a týmů, ohlédl se za milionovými přestupy a promluvil o cílech organizace Sampi na Tipsport CS:GO Bratislava. „Kdybychom nepřemýšleli nad vítězstvím, tak tam ani nemusíme jezdit,“ má jasno fotbalový reprezentant.

... o fanouškovství ve fotbale a esportu:

Fotbal už je tady nějakých 90 let a fotbalová historie je samozřejmě trošičku jiná. Esport je pořád ještě nový segment, který se všichni společně snažíme rozvíjet, včetně Sampi. My jako organizace jsme tady přes čtyři roky a myslím, že to bude chtít čas. Všichni přemýšlíme, jak to posunout, aby chodili fanoušci, aby fandili týmům. Je tam několik aspektů, můžeme začít u nějakých nepravidelných turnajů, v České republice se hrají jen čtyři turnaje během jednoho roku, což je podle mě málo, protože potom nemají fanoušci důvod si kupovat dres nebo merch.

... o oblibě jednotlivců před organizacemi:

Myslím si, že i kvůli tomu inklinují fanoušci spíše k jednotlivým hráčům. Teď jsme mohli vidět cadiaNa, jaký má impact. Nějakých 150 tisíc sledujících na Twitteru. Viděli jsme video, kdy ho celá hala vytleskávala. Je to něco, na co se všechny organizace musí zaměřit a je to o konstantní práci, nemůžeme chtít tady něco udělat během pěti nebo deseti let. Bude to chtít spíš pár dekád. Nechci být v tomhle naivní a myslím, že nejsou ani ostatní organizace. Všichni samozřejmě budeme dělat co nejvíc pro to, abychom toto posouvali. Bude to chtít čas.

Tipsport CS:GO Bratislava

... o prezentaci esportovců:

Stoprocentně to není jenom o hraní. Myslím si, že cadiaN je jenom jeden z mála, který si uvědomuje, jak posouvat esport, jak interagovat s fanoušky, že to není jenom o tom vyhrát jednu mapu. Je třeba být aktivní na sociálních sítích. Můžu to vzít i z mého příkladu, i když jsem například odehrál špatné utkání, tak interakce s fanoušky byla hrozně důležitá. Je třeba být trochu kontroverzní, což já jsem taky. Buď musíte být jako Dybala nebo m0NESY, kteří jsou nějakým způsobem pro všechny atraktivní a hrozně hodní a ty lidi je mají rádi, nebo musíte někdy udělat nějakou impertinentnější věc, abyste si získali diváky nějakým jiným způsobem.

... o posunu a komunikaci:

Můžeme si vzít příklad z Oktagonu, že to opravdu jde. MMA tady není úplně dlouho, ale myslím si, že tou kontroverzí a drzejším přístupem dokázali získat média na svou stranu. V esportu to musíme odkomunikovat s lidmi tak, abychom jim vysvětlili, že to není jen o hraní počítačových her. S mladší generací se nám to daří líp, ale se starší tolik ne.

... o zlepšování v týmu Sampi:

V naší Counter-Strike sekci například vidím veliký posun v přístupu k pohybu. Kluci si jdou zacvičit, zaběhat, a to je strašně dobře. Před dvěma lety to tady vůbec nebylo.

... o tom, kdo dělá nejlepší content na domácí scéně:

Myslím si, že jsou tam pořád obrovské mezery, a že i oni sami to vědí, ale musím říct, že to jsou SINNERS. Dokážou dotáhnout 100-150 lidí do kotle. To je něco, co musíme změnit i my a další organizace. To jsou hlavní body i do Bratislavy, jak dotáhnout lidi na ten event, aby se to dál popularizovalo.

... o interní práci s hráči:

Určitě jsme na to narazili, taky jsme měli nějaké incidenty tady v Sampi. V posledním půl roce jsem se stáhl a tolik to neřešil, teď jsem ale zpátky a budu to víc řídit.

... o komunikaci hráčů:

Musím pochválit naše hráče Counter-Striku, kteří si uvědomují, že musí komunikovat s fanoušky, i když si to představuju ještě víc. To, že přesdílíte výsledek zápasu nebo promo na turnaj je skvělé, ale pořád je to strašně málo. Pokud chceme posouvat esport, musíme komunikovat s fanoušky, i když se nedaří, i když je tam nějaký problém.

... o přestupech:

Jsem strašně rád, že tu SINNERS prodali NEOFRAGa za x milionů. Já jsem rád, že se tu konečně udělal nějaký přestupový trh, ač já sám za Sampi nejsem šťastný, že jsme museli zaplatit tolik peněz. Myslím ale, že jsme to dokázali velice dobře prodat.

... o přestupových částkách:

Samozřejmě, pokud tu budou padat opravdu vysoké částky, například v desítkách milionů, tak to už je nesmysl. Ale posouvat ten trh je nutností. Nesouhlasím absolutně s názorem, že máme za hráče dát 5-10 tisíc. Milion za hráče mi nepřijde úplně přestřelené. Je to hodně peněz, to ano, ale pokud nebudou takové částky padat, tak my je potom nebudeme schopni prodávat do zahraničí.

... o milionových přestupech:

Kdo to tady rozjel, to byli SINNERS, o tom se nemusíme bavit. Ale mně to nevadí, protože jsem viděl nějaký posun. Tím přestupem forsyyho z ENTERPRISE do SINNERS se tohle automaticky děje.

... o akademiích:

Potřebujeme pracovat s mladými hráči, proto se tady dělají academy sekce, což je výborný projekt. Týmy mají „B“ týmy, pracujeme s mladými, to je strašně dobré. Bez toho to nejde. Někdy pak třeba organizace nebudou muset investovat tolik peněz, ale vytáhnou nejlepšího hráče z akademie.

... o Sampi CS:GO a ambicích:

Jsme strašně rádi, že si ta sekce konečně sedla, ti hráči si sedli. V historii se nám to třeba úplně nepovedlo, protože hráči byli rozebraní, byli jsme tady nová organizace, takže jsme třeba neměli možnost si hned picknout MATYSe, neměli jsme možnost hned si picknout Eliva. Museli jsme postupnými kroky. Věděli jsme, že MATYS a Elive spolu hráli fantasticky v ENTERPRISE, a že si to sedne.

Hráče sledujeme, díváme se na tréninky, vidíme tu týmovou chemii, bavíme se s trenérem, věděli jsme, že se to strašně zlepšuje. Myslím si, že to je vidět i na výkonech, kde porážíme top 50, top 60 týmy na HLTV. My se ale nechceme spokojit s tím, že jsme vyhráli EPL, nebudeme se ani chtít spokojit, jestli vyhrajeme tady v Bratislavě. Pořád se budeme chtít zlepšovat a pořád budeme hledat cestu, abychom ten tým zlepšovali.

... o cílech v Bratislavě:

Myslím si, že s tou veškerou podporou, kterou budou kluci mít v hale, tak prvenství, ne že to musí být povinnost, to určitě ne, ale kdybychom nepřemýšleli nad vítězstvím, tak tam ani nemusíme jezdit.

... o vyrovnanosti týmů v Bratislavě:

Může to skončit jakkoli. Máte tam SINNERS, Dynamo Eclot, Sampi. Já si myslím, že tyto tři týmy, v této fázi, dnes, tak jsou vlastně všechny úplně vyrovnané. Já tam nevidím nějaký větší rozdíl. Možná mají SINNERS největší map pool, může to být jejich výhoda, ale ten turnaj může dopadnout úplně jakkoli. Nikoho úplně nefavorizuju, ale taky se to může stát, Entropiq taky může vyhrát, jsou tam dva zahraniční hráči s obřími zkušenostmi.

... o vysněných cílech majitele Sampi:

MČR je cíl. Já jsem měl vždycky velké cíle, myslím, že i ti kluci je teď mají. Nechceme teď říkat, že příští rok bude Major nebo Katowice, ale ten sen tam přece musí být. Když vyhrajeme MČR, tak my se přeci nemůžeme zastavit. My musíme jít dál a pořád hledat vyšší cíl. Tato motivace je hrozně důležitá. Pokud neuvidíme motivaci u hráčů, nebo ji neuvidí i jiné organizace, tak si myslím, že nemá smysl s těmi hráči pracovat.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).