Přejít k hlavnímu obsahu

Tohle Steam ještě nezažil! Zvláštní bug dokáže během pár vteřin zablokovat váš účet

26. 5. 2023 | 11:50 Zajímavost
Naprosto nevídaná chyba byla před pár dny objevena na Steamu. Pomocí velmi jednoduchého postupu, který zabere pouhých deset vteřin, je možné vlastní profil zablokovat. Největším problémem je fakt, že je postup nenávratný a váš Steam profil již nikdy nebude použitelný.
Steam
Steam
Zdroj: Steam

Celá chyba spočívá v jednoduchém kroku, kterým je vytvoření vlastní profilové URL adresy. Pokud v této adrese totiž uvedete anglické slovo „antidisestablishmentarianism“ už nikdy nebudete moci navštívit svůj vlastní Steam profil, a to nejenom vy, ale i všichni ostatní. To však není ani zdaleka všechno.

Kromě Steam profilu totiž nebudete moci již nikdy navštívit komunitní trh, obchodování, inventář ani seznam přátel. Jedna z mála výjimek, které se chyba netýká, je herní knihovna. To v praxi znamená, že zakoupené hry bude možné i nadále hrát téměř bez omezení, avšak předešlých nevýhod se již nikdy nezbavíte.

Na první pohled by se mohlo zdát, že za chybou stojí Steam. Opak je však pravdou. Vinu nese hostingová společnost Akamai, na jejichž serverech platforma Steam běží. Tato společnost zřejmě má výše zmínění anglické slovo na svém „ban listu“, díky čemuž celá chyba vzniká.

Vůbec největším rizikem této nově objevené chyby je fakt, že lze zamezit lidem jakkoliv operovat s jejich inventářem. V největším ohrožení tudíž mohou být lidé s hacknutými profily a hodnotnými inventáři, kterým lze ve vteřině zruinovat život. Nezbývá proto než doufat, že v co nejbližší době přijde kýžená oprava.

Štítky: Steam, Bug
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.