Přejít k hlavnímu obsahu

MATYS ve společnosti superhvězd! Za letošní rok je 10. nejlepším hráčem světa

6. 6. 2023 | 10:16 Counter-Strike 2 Žebříček
Slovenští fanoušci CS:GO při pohledu na světové statistiky jen žasnou. Zatímco na nejvyšší úrovni září David „frozen“ Čerňanský, tak na nižší úrovni se o slovo na mezinárodním poli hlásí Matúš „MATYS“ Šimko – po individuální stránce možná nejzdatnější český nebo slovenský hráč, který aktuálně působí na lokální scéně. Ve 21 letech přitom stále nemusí být na vrcholu.
Matúš „MATYS“ Šimko
Matúš „MATYS“ Šimko
Zdroj: Matúš Zeťák pro PLAYzone

Hra týmu Sampi.Tipsport z velké míry stojí na individualitách. Když to klukům nestřílí, k výhře se z většiny slovenská sestava dostává dost složitě. Tou vůbec největší hvězdou v kádru Sampi je bezesporu Matúš „MATYS“ Šimko, jehož forma přesahuje hranice naší scény. Co turnaj, to jeden z nejvyšších ratingů, nezávisle na týmovém umístění. Po MČR se vzdal role kapitána a opět může zářit naplno. I díky němu jsou Sampi od pondělního večera poprvé v historii CZ/SK jedničkou v celosvětově uznávaném HLTV žebříčku.

Na tomhle portálu ale stojí za to se podívat také na individuální statistiky. Pokud si v databázi vyfiltrujete nejlepší hráče za rok 2023, tak si můžete všinout, že MATYS je v tuto chvíli 10. nejlepším hráčem světa za rok 2023! Za 99 map letos nasbíral HLTV rating 1.20 a za sebou nechává jména jako Sergey „Ax1Le“ Rykhtorov nebo Robin „ropz“ Kool. Samozřejmě nejde srovnávat úrovně, na které se tito borci ukazují, jako ukázka, jak výrazné Šimkovy výkony na daném levelu jsou, je ale umístění všeříkající. Konkurenci jasně převyšuje.

Mírně matoucí může být jen fakt, že v základním filtru žebříček uvádí pouze hráče s alespoň 85 odehranými mapami za letošní rok. Pokud porci map manuálně snížíme, tak MATYS v pořadí klesne například i za krajana Davida „frozen“ Čerňanského či absolutního krále Mathieu „ZywOo“ Herbauta. I přesto je takový záznam hodný respektu, 21letý střelec už není známý jen v našich končinách. Když si dokonce zapnete filtr jen za poslední měsíc, tak je MATYS čtvrtý nejlepší. Dotáhne to jednou třeba až ke světovému angažmá?

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.