Přejít k hlavnímu obsahu

Stream sniping jako byznys? Hráči dostávají tisíce za úmyslné kažení zážitku ze hry

11. 6. 2023 | 11:15 VALORANT Kauza
Na veřejnost unikly informace, které potvrdily, co si spousta streamerů a jejich diváci nějakou dobu mysleli. Stream sniping není už jen pouze „zábavou“, ale skutečným byznysem, kterým si lze vydělat tisíce. Účel je přitom jednoduchý, kazit jen ostatním zážitek ze hry.
Stream sniping jako byznys
Stream sniping jako byznys
Zdroj: Twitter/ProdCM_

Stream sniping označuje následování streamera, který v reálném čase fanouškům svou hru přenáší. Tento sniper jej díky vysílání cíleně na serverech vyhledává a zabíjí ho, případně mu jinak škodí. Jde o velice kontroverzní záležitost, ale prokázat, že se opravdu o stream sniping jedná, je v podstatě nemožné.

Na veřejnost se ale nyní dostaly snímky z Discordu, na kterém je celý byznys postavený na stream snipingu. Pravidla jsou jednoduchá: zaplatit za členství a zahodit hru, ve které je spoluhráčem některý z vypsaných streamerů. Tento problém pamatuje ještě Ninja, který mezi prvními okusil tuto „novou zábavu“ na poli Fortnite, nebo Shroud či Dr Disrespect při hraní PUBG. Teď se tento problém dostal i k Valorantu.

Jakmile se některý ze streamerů dostane do hry, rozhlásí boti na Discordu vypsanou odměnu. Pokud jste v jejich týmu, hru je potřeba zahodit a znepříjemnit herní zážitek. Pokud jste proti, musíte jim to nandat. Jednoduché, ale nestydaté, že? Odměny jsou přitom v řádech desítek dolarů, tedy i přes tisícovku korun.

Řada streamerů se na zveřejněném seznamu našla a zjištění okamžitě komentovala. Nejvíce zklamaní byli ShahZaM a Kyedae, protože se nachází na čele nejvyšších odměn. „Shahz vždycky brečí kvůli stream snipingngu“, napsal ironicky profesionální hráč s citací časté reakce, které se mu na streamu dostává.

Tento problém se samozřejmě neomezuje na jeden titul, setkávají se s ním streameři po celém světě. Toto je ale první důkaz podobně koordinovaného stream snipingu. Kdo se nachází vysoko v herním žebříčku, ale nehraje polo ani profesionálně, tak jde pro něj o jednoduchý výdělek. Jde jen o vlastní svědomí.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.