Přejít k hlavnímu obsahu

Bereme vše zpět! Twitch stáhl nové podmínky, komunitě je ale stále k smíchu

8. 6. 2023 | 19:30 Twitch
Komunita řekla jasné ne. Netrvalo ani 24 hodin a Twitch opět přichází s novými podmínkami. Vše, co se streamerům a divákům nelíbilo, je pryč. Celý odstavec, který vyvolal vlnu kritiky, zmizel a vedení platformy se omluvilo. Tyto kroky ovšem znovu ukázaly, jak moc streamerská platforma číslo jedna riskuje svou pozici na trhu. Takovou vlnu kritiky nikdo nepamatuje.
Twitch vyslyšel komunitu a stáhl nové podmínky
Twitch vyslyšel komunitu a stáhl nové podmínky
Zdroj: Flickr

Twitch oznámil nová pravidla týkající se propagace a reklamy značek, což vyvolalo nevoli po celém světě. Dokonce i osobnosti, kteří nejsou s platformou přímo spojováni, poukazovali na nešikovnost oznámení. Mezi nimi svůj nesouhlas projevili také Mr Beast či Elon Musk. V tu chvíli si muselo vedení trhat vlasy, protože tenhle přešlap je stál velký počet lidí, jenž platformu vlastněnou Amazonem preferovali.

Nicméně otočka o dalších 180 stupňů situaci zachránila. Jenže vazby, které předtím jakžtakž držely pohromadě, jsou nyní bez potřebné důvěry. Aby ne, nová pravidla byla vyloženě „antitvůrčí“. Celý odstavec s omezenými a nepovolenými formáty byl stažen. Původně prý šlo jen o „špatný jazyk komunikace“, ale definitivní podoba nových pravidel tuto sekci zcela postrádá. Situace je zachráněna, ale ne zapomenuta.

Pro někoho šlo totiž o poslední kapku, která donutila řadu tvůrců o mnohem hlubším přemýšlení o bádání konkurenčních platforem. Například Kick se pyšní rekordním počtem nových uživatelů, i když má také své mouchy. V budoucnu si vedení Twitche určitě své kroky raději třikrát promyslí, než je oficiálně oznámí. Nebylo by na škodu změny probrat i se samotnými streamery, kteří mají s platformou smlouvu.

Poslední hodiny nicméně ukázaly, jakou moc může mít komunita, která se spojí a jak trapně může vypadat streamovací gigant. Na stažený ocas totiž přišla rychlá odpověď se všech stran.

Zdroj: Twitch
Štítky: Twitch, kauza
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.