Přejít k hlavnímu obsahu

Sezóna, na kterou STYKO nikdy nezapomene. Apeks ji zakončili titulem

11. 6. 2023 | 09:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Apeks se dlouho potulovali po Tier 2-3 scéně a nedařilo se jim najít to správné složení, které by je mohlo posunout na vyšší úroveň. Jeden příchod ale všechno změnil, vše do sebe zaklaplo. Na letní přestávku tým Martina „STYKO“ Styka míří jako desátý nejlepší tým světa, semifinalista Majoru a v neposlední řadě také jako šampion dvou velkých evropských online turnajů.
Apeks na BLAST.tv Majoru
Apeks na BLAST.tv Majoru
Zdroj: HLTV.org (Radosław Makuch)

Příběh týmu Apeks je opravdu krásný. Dlouhé měsíce se trápili, hledali se, kromě triumfu na Tipsport CS:GO Bratislava žádný úspěch nepřicházel. Řešili, jestli má smysl pokračovat, dokonce se odhlásili z play-off důležité soutěže, ale nevzdali se a nakonec jim to přineslo ovoce, o kterém možná fanoušci ani nesnili.

Vše se začalo měnit v prosinci minulého roku, kdy s Michałem „MICHU“ Müllerem ovládli ESEA Advanced a kvalifikovali se do ESL Challenger League. Polský střelec ale nezůstal v týmu natrvalo, Apeks se rozhodli angažovat Damjana „kyxsan“ Stoilkovského. A on se stal tím přesně tím kapitánem, kterého potřebovali.

Hladce prošli hned první otevřenou kvalifikací na Major, uzavřenou část dokonce celou ovládli. Vzpruhou bylo dvojí stříbro z turnajů CCT West Europe, skutečná ukázka kvality ale přišla až na Majoru, kam se dostali comebackem ze skóre 1-2 v RMR. O semifinálovém tažení přímo v Paříži už se toho napsalo spoustu.

Dlouhou dobu průměrný tým se najednou ocitl v nejlepší světové desítce, kvůli absenci na Tier 1 turnajích ale musí nadále brázdit vody online soutěží. A tam Apeks potvrzují, že se jim opravdu daří. Na triumf v ESL Challenger League a postup do ESL Pro League nyní navázali bezchybným ovládnutím Elisa Invitational.

O Martinu „STYKO“ Stykovi se ve spojitosti s neúspěchy už pomalu mluvilo, jestli brzy nenastane čas se vrátit domů a předat své zkušenosti některému z domácích týmů. Nyní však ukazuje, že se rozhodl správně a ve 27 letech má stále několik let na nejvyšší úrovni před sebou. V Apeks našel skutečný nový domov.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.