Přejít k hlavnímu obsahu

Jen tři postupy, ale také šance na titul. Jak vypadá ESEA pro CZ/SK týmy?

14. 6. 2023 | 16:57 Counter-Strike 2 Turnaj
45. sezóna největších světových dlouhodobých lig se blíží se ke konci. Ve hře zůstává poslední česká organizace, všichni ostatní už znají svůj osud – postup, sestup, či setrvání.
Filip „AJTT“ Dolenský na Tipsport CS:GO Bratislava
Filip „AJTT“ Dolenský na Tipsport CS:GO Bratislava
Zdroj: ESEA / Matúš Zeťák pro PLAYzone

Struktury pod nejvyššími soutěžemi ESL Pro League a ESL Challenger League začínají divizí s označením ESEA Advanced. SINNERS po pádu z ECL projeli play-off jako nůž máslem a jako jediný je dokázal zastavit tým HYDRA. K návratu do Challenger League si trojnásobní mistři ČR odnesli 4300 dolarů do kapsy.

Vyřazovací část Advanced si zahrálo také Dynamo Eclot, k deseti výhrám ze základní části ale další nepřidalo. Cryptova se s bilancí 7-7 v soutěži udržela, ENTERPRISE pět výher naopak nestačilo. Obtížnou situaci řeší Sampi.Tipsport, kteří by se měli udržet, ale řeší administrativní chybu spojenou s vyřazením.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Jako další následuje divize Main, kde měla naše scéna neuvěřitelných devět zástupců. Do play-off ale prošli jen tři nejlepší, Entropiq se navíc před sezónou stali mezinárodním týmem. Náramně se jim ale daří a příští sezónu si zahrají vyšší ligu Advanced. Aktuálně se nachází v TOP 4 a hrají až o výhru 3500 dolarů.

Vedle SINNERS AC a GLORE, kteří postoupili do play-off, si místenku udrželi také BRUTE, UNiTY a akademie Entropiq Future a Sampi NEXT. O stupeň níže sestupují ANDROMEDA a gothboiclique. Z další divize Intermediate se k této šestici v Mainu bohužel nikdo nepřidá, eSubě a Game Pulse chyběla jedna výhra.

V Intermediate zůstávají také NanoExit, 1dayHeroes, DNE Thunders a SIG esports. ZennoX jako jediní skončili, v průběhu ligy se totiž rozpadli. Osmičku týmů doplní mix Neviem z nejnižší ligy ESEA Open.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.