Přejít k hlavnímu obsahu

Větší plat než LeBron James. Streamerská hvězda xQc podepsala kontrakt za více než 2 miliardy

17. 6. 2023 | 16:51 Twitch
Tohle nikdo nečekal. Nejsledovanější streamer posledních let se rozhodl říct ano na nabídku platformy Kick, která mu nabídla 100 milionů dolarů. Dvouletý kontrakt není navíc kupodivu ani exkluzivní, takže xQc bude moct stále vysílat na ostatních platformách. Takovou smlouvu dostávají pouze sportovní hvězdy současnosti.
 xQc podepsal kontrakt za více než 2 miliardy
xQc podepsal kontrakt za více než 2 miliardy
Zdroj: Twitter

Platforma Kick.com vznikla teprve před pár měsíci, ale posun udělala obrovský. Specializuje se sice především na americký trh, ale stále více streamerů se rozhoduje právě pro tuto novou platformu. Aby ne, zatímco například Twitch nechává tvůrcům 70 % výdělků, Kick nechá tvůrcům obsahu neskutečných 90%.  Proto není divu, že řada tvůrců odchází ke konkurenci za penězi.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Šokující chvíle ovšem nastala, když platforma ohlásila nový přírůstek do rodiny. Félix Lengyel, známý jako xQc, podepsal dvouletý kontrakt za 100 milionů dolarů, tedy za více než 2 miliardy českých korun. Za rok si tedy vydělá vice než například LeBron James, slavný basketbalista z LA Lakers. Jak si ale Kick může takové kontrakty dovolit a zároveň streamerům nechávat tak vysoký podíl?

Jednoduše, za platformou totiž stojí gambling společnost a online kasino Stake, jehož příjmy pouze za minulý rok činí 2,6 bilionu dolarů. Zároveň je právě gambling nejstreamovanější a nejsledovanější kategorií na platformě, což byl zároveň i důvod vzniku celé platformy, když Twitch gambling zakázal. Nicméně ostatní kategorie rychle nabírají také na číslech a za několik let tu máme možná opravdového streamovacího giganta.

Několik věcí jej ale stále drží zpátky. Kontroverzní situace a následné bany jsou pro novou platformu stále velice časté, ale důvod, proč řada streamerů ještě nevysílá na Kicku je jedna z osob, která také nedávno smlouvu uzavřela. Nejde o nikoho jiného než o Adine Rosse, který se v posledních měsících neukazuje v dobrém světle, dokonce vyhrožoval několika lidem i smrtí. Poučí se platforma?

Štítky: Twitch, Kick, xQc
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.