Přejít k hlavnímu obsahu

Utratil 22 milionů, profit nula. Dvakrát víc, než jsem čekal, říká slavný streamer

Kanadský streamer původem z Taiwanu, Jeremy „Disguised Toast“ Wang, prozradil, že jeho esportovná organizace je na cestě ke ztrátě téměř 1 milionu dolarů, a to pouze v tomto roce, přičemž výdaje jsou „dvakrát vyšší“, než očekával. Jaká je cesta ven?
Disguised Toast odhaluje kolik letos utratil v esportu
Disguised Toast odhaluje kolik letos utratil v esportu
Zdroj: DSG

Na začátku roku se Toast rozhodl pro novou životní kapitolu a ponořil se do esportové scény. Stalo se tak založením Valorant týmu a o své cestě byl vždy velmi upřímný. DSG, jak svůj tým pojmenoval, se ale ukázal jako studna, která pouze polyká peníze a na oplátku nic nevrací. Už tehdy se svěřil, že náklady budou letos činit až 500 tisíc dolarů.

Celá jízda jeho Valorant sestavy skončila katastroficky, dokonce vypadla z tier 2 ligy. Toast však ze své cesty nesešel. Naopak, pořídil si i League of Legends tým. Provozování esportové organizace se však může prodražit, a to i v relativně malém měřítku DSG. A s rozšířením Toast odhalil, že DSG prochází masivními finančními ztrátami.

Rozhovor s účetním ho rozhodně nepotěšil, náklady za rok 2023 dosahují téměř 22 milionů korun. Ještě horší to ale bylo s příjmy. Ty se rovnají nule.

Přesně tak, organizace nevydělá vůbec nic. Toast ve svém videu uvedl, že situace se tak má v celém esportu. Investoři dávají ruce pryč, nejde tak podle něj zajistit stabilní příjmový model. Pochopitelně se dá vydělat pomocí prodeje merche nebo sponzorstvím. Jenže merch rozhodně nepokryje celou ztrátu a sponzoři se z esportu stahují, peníze které organizacím posílali, se zkrátka nevyplatily.

DSG bylo z velké části financováno z vlastní kapsy streamera, který tak uzavíral vlastní sponzorství, aby organizaci udržel na nohou, ale do nekonečna tak pokračovat nemůže. Ve svém videu zmínil, že merch je na cestě, ale také vytváří Patreon, kde jej můžete podpořit. „Pokud ode mě v příštích několika měsících uvidíte nárůst sponzorovaných příspěvků, je to proto, že jsem řekl ano doslova každé příležitosti, protože každá dohoda udržuje DSG naživu další měsíc,“ píše Toast. 

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.