Přejít k hlavnímu obsahu

Zase jako nasazená jednička! Česká reprezentace míří na mistrovství světa

22. 6. 2023 | 11:32 Dota 2 Reportáž
Na světové špici se pohybuje jen několik málo českých hráčů, mezi národními týmy ale patříme ke nejužší elitě. Po nepovedeném roku 2022 míří český nároďák opět na vrchol reprezentační sezóny. A to dokonce jako vítěz evropské kvalifikace! Zopakuje se příběh z roku 2021?
Česká Dota 2 reprezentace z roku 2019
Česká Dota 2 reprezentace z roku 2019
Zdroj: Česká asociace esportu / PLAYzone

IESF World Championship má česká reprezentace v Dotě 2 velmi v oblibě. Po pátém místě na turnaji v Jižním Koreji se v roce 2020 podařilo českému týmu ovládnout evropskou kvalifikaci, pandemie koronaviru ale světové finále zmařila. V následující sezóně si ovšem Češi kvalifikaci znovu podmanili a přemožitele nenašli ani mezi globální konkurenci. Výběr České esportové asociace se tak může pyšnit titulem mistrů světa.

Na loňský rok by česká sestava nejraději zapomněla, letos už je ale opět v plné síle. Arin, screaM, Ade, Muf a Filiminy opět patřili mezi největší favority kvalifikace Europe A, tentokrát je nikdo nezastavil. Ve skupině zametli s Islandem a Irskem, postupovou výhru zaznamenali v semifinále proti Dánsku. Největším štěstím bylo vyhnutí se silnému Švédsku, které postoupilo z druhé poloviny pavouka. Do finále však nenastoupilo.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Evropa na mistrovství světa posílá to nejlepší, co má. Jestli to bude platit i po kvalifikaci Europe B, kde najdeme výběry z jižní a východní Evropy, se však teprve uvidí. Semifinálové dvojice tvoří Ukrajina vs. Turecko a Srbsko vs. Bulharsko. Z ostatních regionů zatím postoupil Egypt, Jižní Afrika, USA, Ekvádor a Peru. Chybět ale nebudou ani obhájci titulu z Indonésie a domácí Rumunsko. MS proběhne na přelomu září a října.

Do místa konání, rumunských Jasů, ale nevyrazí Dota 2 výprava osamocená. Regionální kvalifikací pro západní Evropu se na jedničku podařilo projít také českému výběru ve hře CS:GO, který také bude patřit mezi kandidáty na medaili. Záležet ale bude tradičně na tom, jaké sestavy jednotlivé reprezentace vyšlou do boje.

Štítky: DotA 2, IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.