Přejít k hlavnímu obsahu

Startujeme! 12 elitních týmů se po 21 přestupech vrací do Tier 1 kolotoče

13. 7. 2023 | 15:15 Counter-Strike 2 Preview
I když ještě Counter-Strike 2 nedorazil, poslední velké přestupové okno nabídlo netradiční nálož přesunů. Jen tři týmy nastoupí do BLAST Premier ve stejném složení jako na jaře.
Finn „karrigan“ Andersen
Finn „karrigan“ Andersen
Zdroj: BLAST Premier

Heroic, Team Vitality, FaZe Clan a G2 Esports jsou čtyři nejlepší týmy světa podle aktuálního žebříčku. Tento výčet současně ukrývá jediné tři účastníky skupinové fáze BLAST Premier, kteří během letní turnajové přestávky neprošli žádnou změnou. Do druhé poloviny roku tak půjdou s papírově nejlepší souhrou, současně se ale musí připravit na neortodoxní hru plnou energie, kterou čerstvě pozměněné sestavy mívají.

Vedle Vitality ještě Ninjas in Pyjamas a Complexity vyměnili po jednom hráči, ve všech případech nešlo o vynucené změny, ale o upgrade. Shahar „flameZ“ Shushan ještě vylepší palebnou sílu úřadujících světových šampionů, Hampus „hampus“ Poser by měl NIP vrátit na vítěznou vlnu a příchod Jonathana „EliGE“ Jablonowského do Complexity značí nejen příchod velké americké ikony, ale také návrat k vlajce USA.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Po dvou změnách udělali Astralis a Liquid, dnes už tedy dva evropské celky. Dánové s půlročním předstihem přivedli Victora „Staehr“ Staehra, naopak příchod Johannese „b0RUP“ Borupa byl šokující. Určitě ale ne tak jako tahy Liquid, když se o nich svět poprvé dověděl. Nejde totiž jen o rozloučení s dlouholetými oporami a posílení o Alekse „Rainwaker“ Petrova a Roberta „Patsi“ Isyanova, ale hlavně přesun do jiného regionu.

To už se dostáváme doslova k přestavbám, tedy týmům, které vyměnily více než polovinu základní sestavy. Proměna Natus Vincere v mezinárodní sestavu je zřejmě nejvíce šokující změnou přestupového období. Oleksandr „s1mple“ Kostyliev se může těšit na nové vedení hry i dvě tváře, které jsou na Tier 1 scéně relativně novými tvářemi. BIG oproti tomu mimo Mateusze „mantuu“ Wilczewského vsadili na produkty vlastní akademie. Kvůli jedinému cizinci však budou komunikovat v angličtině, což může být kámen úrazu.

V podstatě o zbrusu nových sestavách můžeme mluvit v kontextu zbylé dvojice. V OG setrval pouze Maciej „F1KU“ Miklas, staronový in-game leader Nemanja „nexa“ Isaković postavil novou pětici, bohužel již bez Adama „NEOFRAG“ Zouhara. Speciální případ je potom Evil Geniuses. Americká organizace se totiž snažila o přestavbu v evropský kádr, ale nakonec otočila a zůstává v Americe. Propustila většinu hlavní sestavy a povýšila většinu svého dosavadního „B“ týmu, který se spolu s Timothym „autimatic“ Ta bude chtít ukázat.

Skupina ASkupina BSkupina C
 Evropa Team Vitality Dánsko Heroic Evropa FaZe Clan
 Švédsko Ninjas in Pyjamas Evropa Natus Vincere Evropa G2 Esports
 Spojené státy americké Complexity Dánsko Astralis Evropa Team Liquid
 Spojené státy americké Evil Geniuses Německo BIG Evropa OG
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.