Přejít k hlavnímu obsahu

Přes milion korun na LGBTQ+ charitu. Team Liquid reaguje na turnaj v Saúdské Arábii

15. 7. 2023 | 09:53 Dota 2 Kauza
Team Liquid slíbil v reakci na účast Dota 2 divize na Riyadh Masters v Saúdské Arábii dar. 50 tisíc dolarů (cca 1 050 000 korun) poputuje na konto LGBTQ+ charity Rainbow Railroad. Ve videu na sociálních sítích organizace komentuje CEO TL Victor Goossens toto rozhodnutí a postoj týmu k účasti na turnajích jako Riyadh Masters a Gamers8. „Víme, že se to nebude líbit všem,“ říká Goossens.
Přes milion korun na LGBTQ+ charitu. TL reaguje na účast v Saúdské Arábii
Přes milion korun na LGBTQ+ charitu. TL reaguje na účast v Saúdské Arábii
Zdroj: Team Liquid (koláž PLAYzone)

Do esportu proudí z Blízkého východu čím dál více peněz. Stejně jako v tradičním sportu, i v tom elektronickém se země jako Saúdská Arábie zviditelňují obřími investovanými částkami. Příkladem mohou být právě Riyadh Masters s prize poolem 15 milionů dolarů, které začínají za několik dní.

„Tato událost je v první řadě skutečně budována tak, aby se stala novým mistrovstvím světa v esportu. Peníze, které sem plynou z pohledu prize poolu a účasti, jsou naprosto obrovské. Svým způsobem, pokud se Team Liquid nezúčastní, vede to k nejrůznějším problémům,“ hlásí  Goossens.

Podle CEO Team Liquid je pro budoucnost organizace důležité, aby se podobných akcí zúčastnila. TL ale prý bude nadále stát při svých zásadách a zmiňuje nepříznivé podmínky v Saúdské Arábii pro ženy nebo LGBTQ+ komunitu.

„Víme, že se to nebude líbit všem, a chápeme, že komunita bude mluvit. To je dobře. Věříme, že je to lepší než ticho, které by jinak nastalo,“ doplnil Goossens a potvrdil finanční podporu charity Rainbow Railroad.

Za pár dní se Team Liquid - a většina esportového světa - zúčastní Riyadh Masters. Od loňského roku Saúdská Arábie zvýšila své investice a snaží se vybudovat centrum esportu a téměř se tomu nedá vyhnout. Zákony a politika Saúdské Arábie týkající se práv žen, práv LGBTQ+, migrujících pracovníků, domorodých kmenů a politických projevů se neshodují s našimi hodnotami ani s hodnotami většiny esportové komunity. I když v zemi došlo k určitému zlepšení, je třeba udělat více.

Jsme přesvědčeni, že Team Liquid má povinnost zvyšovat povědomí a prosazovat esportovou komunitu, která vítá všechny. Věnujeme 50 000 dolarů charitativní organizaci Rainbow Railroad, která pomáhá LGBTQ+ lidem po celém světě uniknout před životu nebezpečným pronásledováním, a 50 000 dolarů na iniciativy a akce, které pomáhají ženám a LGBTQ+ lidem v esportu. To je navíc k částce 47 500 dolarů, kterou jsme již věnovali v loňském roce.

Budeme také pokračovat ve spolupráci s ESL, abychom zaručili bezpečnost našich zaměstnanců a hráčů v regionu. Doufáme, že komunita bude o těchto událostech i nadále otevřeně hovořit a že ke zvýšení povědomí přispějí i další organizace.

Víme, že se to nebude líbit všem, a chápeme, že komunita bude mluvit. To je dobře. Věříme, že je to lepší než ticho, které by jinak nastalo.
organizace Team Liquid na Twitteru.
Zdroj: dexerto.com
Štítky: DotA 2, team liquid, LGBTQ
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).