Přejít k hlavnímu obsahu

Selhání těsně před branami. Ani jeden český hráč nepostupuje do nejvyšší ligy

17. 7. 2023 | 08:24 VALORANT Reportáž
Všechny kouty Evropy vyslaly na turnaj EMEA Ascension ty nejlepší z nejlepších. Mezi účastníky nechyběli čeští borci, z nichž dva to dotáhli k medaili. Ani to ale nestačilo ke splněnému cíli.
Apeks VALORANT
Apeks VALORANT
Zdroj: Apeks

EMEA Ascension nabízí jednou za rok unikátní možnost si vybojovat místenku ve franšízové evropské lize. Touha zahrát si nejvyšší soutěž a mít šanci postoupit třeba až na mistrovství světa, taková možnost pohání stovky hráčů nejen z celé Evropy. Mezi vyvolené, které si EMEA Ascension zahráli, se probojoval nejen český tým ENTERPRISE, ale také další tři jednotlivci. Dva z nich přitom patřili mezi favority na vysněný titul.

ENTERPRISE ani Martin „marteen“ Pátek s italskou sestavou GMT Esports neuspěli, čeští příznivci tak veškerou pozornost přesunuli k Martinu „Magnum“ Peňkovovi a Ondřeji „MONSTEERR“ Petrů. Oba se svými s evropskými sestavami Apeks a Acend opanovali oba dva splity své regionální soutěže a následně i skupinovou fázi EMEA Ascension. Pouhé tři výhry tak jednoho z nich dělily o postupu do VCT EMEA League.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Dva někdejší spoluhráči se po první výhře v play-off museli dokonce utkat tváří v tvář. Sérii dokázali Apeks otočit a zajistit si tak první slot ve finále. Acend naopak selhali i podruhé, když nedokázali znovu porazit tým Gentle Mates, který se z první porážky dokázal oklepat a dokonale se připravit. Francouzský celek tak doplnil finále, kde předvedl ještě jednou totéž. Geniálně vyladěné strategie skolily týmy obou českých hráčů.

MONSTEERRAcend končí bronzový, Magnum s Apeks stříbrný. Do nejvyšší evropské ligy ale postoupil konkurent, na něhož uměli zahrát, ale který se v nejdůležitější moment dostal do ideální formy a oba celky přemohl 3:0. Po nesplněném cíli není jasná ani budoucnost obou týmů, ačkoliv obě sestavy až do tohoto víkendu fungovaly půl roku bezchybně. Ale kdo ví, třeba po českých hráčích sáhne někdo z evropské špičky.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.