Přejít k hlavnímu obsahu

Turnaj nových sestav u konce. NAVI přehráli G2, NIP překvapili

24. 7. 2023 | 08:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Turnaj BLAST Premier Fall Groups přinesl po letní přestávce dramatické souboje o postup na Finals. Z dvanácti celků mohla uspět jen polovina. Boje to byly opravdu tvrdé, zvláště když se na některé týmy s velkými změnami ani nešlo takticky připravit. Komu se nakonec zadařilo nejlépe a kdo před sebou má ještě spoustu hodin tréninku?
FaZe Clan potvrdil svoji kvalitu
FaZe Clan potvrdil svoji kvalitu
Zdroj: HLTV.org

BLAST Premier Fall Groups tak trochu symbolicky ukončil hektické léto plné rošád. Šlo totiž o první turnaj po letní pauze, který však zároveň roztočil kolotoč posledních akcí před příchodem Counter Strike 2. Jen tři celky z dvanácti - FaZe, Heroic a G2 Esports - vstoupili do turnaje bez zásahu do soupisky.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Ve skupinách po čtyřech se soupeřilo celkem o šest vstupenek na podzimní finále. Uspět mohli vítězové skupin, tedy ti, kteří třikrát vyhráli a maximálně jednou padli, a tři nejlepší z gauntletu. Tam se potkali všichni ostatní, přičemž nejdříve se utkaly týmy ze čtvrtých a třetích míst, vítězové se pak porvali o postup s týmy z druhých míst.

Ve skupině A to dlouho vypadalo na jasnou dominanci Vitality. Francouzská mašina šlapala jako hodinky, jenže ve finále dokázali jejich motor rozebrat NiP, kteří přitom po nemastném výkonu proti Complexity museli projít přes spodní část pavouka. V něm ale eliminovali žalostné Evil Geniuses, vrátili americkým sokům porážku a Vitality dokonce porazili 2:0. Obrat jako hrom.

V „béčku“ naopak od samého počátku až do konce neměli problém hráči nejlepšího týmu světa Heroic. Ti si poradili s BIG a následně nadvakrát s NAVI.

Tým pod vedením Aleksiho „Aleksib“ Virolainena sice po první prohře odstranil ze spodního bracketu BIG, ani napodruhé však na dánskou zeď nevyzrál. Čtvrtý celek do party Astralis nepředváděl tak špatné výkony, i tak ale skončil ve skupině hned jako první.

Skupina smrti. To byla dle žebříčku jednoznačně ta poslední. Nejlépe v ní překvapivě ze začátku vypadal Team Liquid, který udolal FaZe Clan i G2 Esports a ukázal, že expanze do Evropy nemusí být špatnou volbou. A to i přesto, že se FaZe vzchopili ve spodním pavouku, eliminovali nejasně hrající hvězdy G2 a v samotném finále prokázali důvod a výhodu toho, že nevyměnili žádného hráče.

Vůbec se naopak nedařilo OG, kteří nevyhráli ani jednu mapu a jejich cesta byla zanedlouho stočena rovnou do Showdownu, kam zamířili i ostatní neúspěšní.

Tři vstupenky pro NiP, Heroic a FaZe byly rozdány, stejné množství bylo však vhozeno i do gauntletu, kde už nikdo nesměl prohrát. Vůbec se nedařilo Complexity, Evil Geniuses a OG, kteří vypadli hned v prvním kole.

Naopak do kola druhého, kde už se hrálo o postup, postoupili Astralis, G2 Esports a BIG. Z této trojice dále uspěl jen jeden. Nešlo však o G2, na jejichž úkor postoupili NAVI, ani BIG, kteří padli s Vitality, nýbrž Astralis, kteří zapomněli na propadák ze skupiny a po Complexity eliminovali i Team Liquid.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.