Přejít k hlavnímu obsahu

Čeští manželé pracují na unikátní vyšívané videohře: Strhli lavinu a okouzlili miliony lidí

24. 7. 2023 | 17:10 Reportáž
S ukázkou své hry zbořili sociální síť Twitter a okouzlili i zahraniční hráče. Manželé Lukáš a Eva Navrátilovi už dva roky vyvíjí počítačovou hru Scarlett Deer Inn. Poprvé si ji redakce pořadu CNN Prima Gaming vyzkoušela na brněnské herní konferenci Game Access. Plošinovka zaujala vyšívanou grafikou, ale zároveň potrápila svou obtížností.
Čeští manželé pracují na unikátní vyšívané videohře
Čeští manželé pracují na unikátní vyšívané videohře
Zdroj: CNN Prima Gaming

Byl konec dubna, když Eva Navrátilová nahrála video na svůj twitterový účet a do popisku připsala: „Ahoj, dělám hru, ve které mají všechny postavy vyšívanou animaci.“

Tím strhla lavinu zájmu, v jakou s manželem Lukášem ani nedoufala. Video ze hry Scarlett Deer Inn začalo sbírat tisíce lajků a komentářů. Vývojářské duo jen sledovalo, jak počet zhlédnutí raketově roste. Nejdříve překonalo stovky tisíc, poté jednotky milionů. Dnes má přes 24 milionů zhlédnutí.

O takovém dosahu sní řada zavedených studií, v tomto případě se to povedlo manželskému páru z Česka. Miliony přehrání na sociální síti se promítly i ve zvýšeném počtu zájemců o samotnou hru. Titul Scarlett Deer Inn je dostupný v obchodě Steam, kde si kdokoliv může dát hru do svého seznamu přání na takzvaný wishlist. Díky tomu pravidelně získává nejnovější informace a zároveň dostane oznámení, až se hra objeví v prodeji.

 

„Měli jsme asi čtyři a půl tisíce wishlistů, teď jich je tak 34 tisíc. Takže video nám pomohlo nabrat asi 30 tisíc,“ říká Lukáš Navrátil. Nutno podotknout, že zařazení do seznamu přání ještě neznamená, že si zájemci hru skutečně koupí.

Hlavní postavou hry je Eliška, maminka dvou dětí, kterou potká tragický osud a vydává se na nebezpečnou cestu. Na hráčích je, aby ji temným a děsivým světem bezpečně a úspěšně provedli. Příběh se odehrává ve středověku a hra je plná slovanského folklóru. Vedle toho se v ní objevují i fantasy prvky.

Scarlett Deer Inn se řadí do žánru plošinovek, který je specifický svým 2D pohledem. Postava se pohybuje po platformách, po kterých musí přeskakovat a vyhýbat se překážkám nebo protivníkům. Průkopníkem tohoto žánru je například světoznámá herní série Super Mario, kterou od 80. let vydává japonské Nintendo.

Čeští manželé pracují na unikátní vyšívané videohře: Strhli lavinu a okouzlili miliony lidí
Čeští manželé pracují na unikátní vyšívané videohře: Strhli lavinu a okouzlili miliony lidí
: Scarlet Deer Inn

Titul manželů Navrátilových se v hratelnosti nevymyká, jedinečný je ale svým vizuálem a výrobním procesem. Videohry jsou čistě digitálním produktem, přesto Eva a Lukáš jdou cestou řemesla. Všechny postavy nejprve Eva Navrátilová vyšívala, až poté je tvůrci převedli do digitální podoby. Každé okénko animace, tak muselo nejprve vzniknout na šicím stroji. Hra má díky tomu jedinečnou grafickou podobu.

„Dávno jsme to chtěli zkusit. Měli jsme nápad udělat vyšívanou hru už v roce 2014. Nevěděli jsme, co konkrétně dělat, byl to jen nápad do šuplíku,“ říká Lukáš Navrátil. V té době pracovali na hře Toby: The Secret Mine. Poté manželské duo, které založilo studio Attu Games, vydalo hru Feudal Alloy.

Po vydání pohádkového RPG se středověkým robotem se Navrátilovi podívali do šuplíku a vrhli se na vyšívání Scarlet Deer Inn.

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.