Přejít k hlavnímu obsahu

Organizace, která dala světu nejlepšího riflera, ohlašuje svůj konec

25. 7. 2023 | 09:25 Counter-Strike 2 Příběh
Tohle je velká rána pro balkánskou scénu. Kvůli situaci na srbském trhu se loučí známý celek, který za deset let existence reprezentovala nejslavnější jména z jihovýchodní Evropy.
Nikola „NiKo“ Kovač na DreamHacku Bukurešť 2013
Nikola „NiKo“ Kovač na DreamHacku Bukurešť 2013
Zdroj: HLTV.org

Každá lokální scéna má své týmy, u nichž máte pocit, že tady vždycky byly a pomáhá utvářet tvrdé jádro daného koutu světa. Přesně takovou roli splňovala iNation na jihovýchodě Evropy. Tento celek dříve byl od roku 2008 pouhým jménem různých sestav a mixů, po několika letech se však stal skutečnou organizací.

Už v dobách Counter-Strike 1.6 se pod křídly iNation poprvé ukázal Nikola „NiKo“ Kovač. Ten srbský celek reprezentoval v šesti různých etapách své kariéry a je jeho nejslavnějším odchovancem. Právě z iNation v březnu roku 2015 přestoupil do mousesports, odkud se později dostal do FaZe Clanu a G2 Esports.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Ination byl také jedním z prvních týmů NiKova bratrance Nemanji „huNter-“ Kovače, který s ním poslední roky působí právě v G2. Až do velkého přestupu přitom vždy hrál jen za balkánské týmy. Podobnou cestu si vydláždil také jeho jmenovec Nemanja „nexa“ Isaković, jenž v současnosti reprezentuje evropský tým OG.

Dalším někdejším spoluhráčem NiKa byl také úspěšný analytik a trenér Aleksandar „kassad“ Trifunović. Totéž platí o známém hlasu světových přenosů Janku „YNk“ Paunovićovi. Organizace sice k 24. červenci končí, jsme si ale jisti, že tak slavný pojem bude v budoucnu ještě obnoven, i kdyby jen jako název mixu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.