Přejít k hlavnímu obsahu

Dva slovenští a jeden český hráč míří na IEM Cologne. Turnaj sledujte u nás na Twitchi

26. 7. 2023 | 08:24 Counter-Strike 2 Preview
V roce 2018 mohla česko-slovenská scéna na prestižním turnaji IEM Cologne sledovat tři své reprezentanty – Ladislava „GuardiaN“ Kovácse, Martina „STYKO“ Styka a Tomáše „oskar“ Šťastného. Historie se letos opakuje a oficiální Twitch stream PLAYzoneCZ bude u toho!
NEOFRAG, frozen, STYKO
NEOFRAG, frozen, STYKO
Zdroj: PLAYzone

David „frozen“ Čerňanský, Martin „STYKO“ Styk a Adam „NEOFRAG“ Zouhar. To jsou zástupci naší scény v zahraničí. Liší se věkem, zkušenostmi, rolemi, nyní je ale na pár dnů jedna věc spojí – všichni tři budou bojovat o postup do hlavní části IEM Cologne, jednoho z nejslavnějších turnajů v kolotoči Counter-Striku.

Předkolo startuje ve středu, k postupu je potřeba dvakrát vyhrát a maximálně jednou padnout. Pozor si naši střelci musí dát hlavně na úvodní kolo, které se hraje pouze na jednu mapu. A s kým se potkají?

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Frozen se účastní popáté v řadě

Jednadvacetiletý frozen kroutí v Evropě pátou sezónu. Ta minulá byla pro něj nejlepší, perfektní výkony mu vysloužily sedmnáctou příčku mezi nejlepšími hráči roku a s MOUZ se probojoval do semifinále IEM Majoru.

Tým se letos v létě rozhodl vyměnit dva hráče. Po perfektní štaci v GamerLegion zaujme roli in-game leadera Kamil „siuhy“ Szkaradek a z akademie byl povýšen teprve šestnáctiletý talent Jimi „Jimpphat“ Salo. Christopher „dexter“ Nong zamířil do fnatic, Jon „JDC“ de Castro je zatím oficiálně bez angažmá.

Myšáci nyní mají věkový průměr pod 20 let a dravost jim rozhodně chybět nebude. Mnozí hráči se ale musí popasovat s novými rolemi, sehrávání tak může chvíli trvat. Jejich pouť začne proti nepříjemným TheMongolz. Pokud však potvrdí roli favorita, bude na ně čekat vítěz souboje mezi NIP a Into The Breach.

STYKO se do Kolína vrací po pěti letech

Další slovenský reprezentant STYKO hrál na IEM Cologne naposledy v roce 2018, tehdy ještě v barvách Cloud9. Ač to nemusí na první pohled vypadat, nyní se vrací na místo činu ještě s většími ambicemi.

Projekt Apeks nevypadal ze začátku růžově, po postupu do semifinále na BLAST.tv Majoru v Paříži se už s ním ale počítá. Deváté místo v žebříčku není žádným výstřelem do tmy, mrzet může jen nucená výměna hráče. Místo Justinase „jL“ Lekaviciuse obsadil nadějný Makedonec Aleksandar „CacaNito“ Kjulukoski.

V prvním kole se Apeks postaví BIG, kteří se rozhodli jít mezinárodní cestou. Mateusze „mantuu“ Wilczewského ale kvůli pravidlům využít nemohou, jako náhradník tak vypomůže Efekan „S3NSEY“ Topaloglu z vlastní akademie. Na vítěze bude poté čekat těžký oříšek ve formě Liquid nebo Astralis.

IEM Cologne 2023
IEM Cologne 2023
Foto: PLAYzone

Těžká premiéra pro NEOFRAGA

Česká hvězda nakonec. Po přestupu do Into the Breach se NEOFRAG vrací do zápasového tempa. S novým týmem sice nezvládl dvě velké kvalifikace, ale první opravdová zkouška ohněm přijde až teď.

Into the Breach se také řadí mezi „underdogy“, kteří šokovali pařížský Major. Poté jim ale upláchl Sebastian „volt“ Maloș do GamerLegion a Cai „CYPHER“ Watson je blízko podpisu s TSM. ITB na konec dvou pilířů zareagovali příchodem české hvězdy a Aurimase „Bymas“ Pipirase, bývalého hráče MOUZ či FaZe.

Už ze samotného oznámení soupisky bylo patrné, že NEOFRAG dostane roli star playera. Když může rozhodovat zápasy, cítí se na serveru nejkomfortněji. Jak na tom bude, poznáme hned v prvním kole. Britská organizace vyzve NIP, kteří hrají ve velmi dobré formě. ITB ale jako outsider mohou v BO1 překvapit.

Sledujte naše střelce i na PLAYzone!

Představení v „Katedrále Counter-Striku“ můžete od 26. července do 6. srpna sledovat živě na Twitch kanále PLAYzoneCZ. Těšit se můžete na český a slovenský komentář v podání čtrnácti domácích talentů. Vysílat budeme vybrané zápasy předkola a skupinové fáze, play-off pak bude ke zhlédnutí kompletně celé.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.